Rebut peluang ekonomi pasca Covid-19
REBUT peluang ekonomi Pasca Covid-19. - Gambar hiasan

Rebut peluang ekonomi pasca Covid-19

SEJAK wabak Covid-19 melanda kesan yang disebabkannya mengubah ekosistem Bumi dan juga norma-norma masyarakat, terutama ekonomi global.

Menurut hasil tinjauan yang diterbitkan di Statista.com, 77 peratus responden di Malaysia percaya bahawa ekonomi akan sangat dipengaruhi oleh wabak Covid-19. Bank Negara Malaysia, menyatakan bahawa pertumbuhan ekonomi Malaysiadipengaruhi oleh wabak ini.

Tidak ada pemulihan segera selepas langkah-langkah pengekangan yang dilaksanakan untuk mengawal dan memutuskan rantai koronavirus.

Sektor pertama yang terkesan adalah pelancongan dan penerbangan. Melarang aktiviti pelancongan menjadi langkah pertama untuk menerapkan jarak sosial dalam masyarakat terbuka. Tanpa pelancong terjadi penurunan dalam industri penerbangan, di mana Malaysia adalah salah satu negara percutian yang popular di Asia Tenggara.

Selain penerbangan dan pelancongan, industri penyumberan luar (outsource) menghadapi pertumbuhan perniagaan yang mundur.

Perniagaan yang terlibat dengan aktiviti orang ramai seperti perancang acara, peserta pameran, atau bahkan sektor kecil pembuatan hadiah, terjejas kerana penganjuran aktiviti atau acara dilarang semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bagaimanapun, industri farmasi atau sektor pembuatan mempunyai kadar pertumbuhan yang memberangsangkan kerana sangat memerlukan bekalan perubatan untuk barisan depan.

Bukan hanya itu tetapi industri bekalan makanan, mereka juga memperoleh penghasilan yang baik kerana memasak telah menjadi hobi baru rakyat Malaysia semasa PKP.

Pada fasa awal PKP, syarikat berusaha untuk memastikan bekalan yang mencukupi kerana permintaan panik yang tinggi, tetapi kemudian pengguna cenderung mengurangkan perbelanjaan, dan platform digital telah menjadi pilihan rakyat Malaysia berbelanja semasa PKP. Ini merupakan perubahan yang baik bagi syarikat untuk fokus kepada pemasaran digital sebagai platform baru untuk pengguna.

Mari kita fikirkan tentang persoalan, bagaimana kita mahu membentuk budaya baru penjarakan sosial yang dilaksanakan secara paksa oleh kerajaan. Dengan memahami situasi global saat ini, para pemimpin perniagaan perlu membangun jalur komunikasi baru dengan industri lain kerana ini akan menjadi peluang besar untuk mengembangkan jaringan dan berpotensi membangun pasaran baru.

Apa yang sangat terbukti selama wabak ini adalah, teknologi telah membantu masyarakat untuk menyesuaikan diri dengan perubahan besar secara tiba-tiba. Tugas yang diselesaikan tepat pada waktunya dengan bantuan alat elektronik dan ia mewujudkan hubungan antara manusia untuk membuat mereka tetap berhubung tanpa pertemuan fizikal.

Akhirnya, untuk menyesuaikan diri dengan perubahan pesat, setiap sektor harus mempertimbangkan untuk terus membentuk semula portfolio mereka dan memulai transformasi baru dengan industri perniagaan atas talian (online). Kemungkinan trend teknologi yang akan datang akan menemui kecerdasan buatan (AI) untuk memberikan kemudahan baru bagi pengguna digital.

Apa yang akan anda lakukan atau adakah anda bersedia untuk norma-norma baru, jika wabak itu berakhir dan perjalanan baru anda akan bermula dalam masa yang singkat. Rebutlah peluang anda untuk merancang ke depan, anda tidak akan terlepas.

PENGASAS LR EVENT&MANAGEMENT DAN RAUB DURIAN ABANG
Wesley Wan

* Pandangan ini tidak semestinya mewakili akhbar Wilayahku.

CATEGORIES