Maju dalam bisnes… Madad bina pusat komuniti Islam bertaraf antarabangsa

Maju dalam bisnes… Madad bina pusat komuniti Islam bertaraf antarabangsa

HASIL keuntungan daripada perniagaan, Murtadha Dakwah Cetre (Madad) kini dalam proses membina sebuah pusat komuniti Islam pertama bertaraf antarabangsa di negara ini dengan nilai pembangunan kasar sebanyak R35 juta.

Menurut Pengarah Urusan Madad, Mohammad Yaakub Yusra Mohd. Yusof, projek pembangunan itu telah memasuki fasa kedua dan dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2025.

Pusat komuniti yang dibangunkan di kawasan seluas tiga hektar sejak 2018 itu beroperasi di Kampung Teluk, Sungai Layar di Sungai Petani, Kedah.

Apa yang menarik, pusat komuniti itu akan dilengkapi dengan sebuah masjid berasaskan ilmu falak dan beroperasi 24 jam yang diinspirasi Masjid Nabawi di Madinah dan kapsul hotel dengan nilai RM6.3 juta.

PENGARAH Urusan Madad, Mohammad Yaakub Yusra Mohd. Yusof.

Turut dibina pusat tahfiz integrasi dan pusat pengurusan jenazah. rumah warga emas, stadium e-sports, hub sukan sunah (memanah, berenang, berkuda) serta penyediaan khidmat pengurusan jenazah.

“Kesemua perkhidmatan dan kemudahan yang sediakan itu nanti akan ditawarkan secara percuma

“Konsep yang diketengahkan itu bersesuaian dengan misi penubuhannya untuk menjadi organisasi yang menyediakan pendidikan, dakwah, amal dan sistem automasi untuk ummah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada lawatan media selepas majlis pelancaran ‘Ramadan Bersama Ekonomi Kita’ di Madad di Kampung Teluk, Sungai Layar di sini baru-baru ini.

Mohammad Yaakub Yusra menambah, pusat komuniti Islam itu mampu direalisasikan kerana perniagaan yang dijalankan menjadikan Madad mampu memperoleh pendapatan pada setiap bulan dalam tempoh jangka masa panjang.

PUSAT komuniti Islam bertaraf antarabangsa itu mampu direalisasikan kerana perniagaan yang dijalankan menjadikan Madad mampu memperoleh pendapatan.

Jelas beliau, antara perniagaan yang diusahakan Madad sekarang adalah pelaburan saham dan kripto patuh syariah, percetakan buku digital, penternakan ikan dan kambing serta dan beberapa perniagaan lain termasuk pertanian.

“Alhamdulillah pada masa ini, Madad memperoleh pendapatan menerusi pelaburan saham dan kripto yang melebihi RM1 juta dan percetakan digital pula kira-kira RM100,000 sebulan.

“Pendapatan lain pula.melibatkan jualan hasil pertanian dan penternakan yang meraih pendapatan RM150,000 hingga RM200,000 sebulan,” ujarnya.

TAPAK pembinaan pusat komuniti Islam yang dibangunkan oleh Madad

Selain itu, Mohammad Yaakub Yusra memberitahu, jumlah pelajar yang mengikuti pengajian di Madad adalah seramai 40 pelajar yang berusia antara 12 hingga 14 tahun.

Bagaimanapun, menurutnya, ketika ini pihaknya masih bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk membiayai kos pengajian pelajar terbabit.

“Buat masa sekarang disebabkan Madad masih di fasa pembangunan, maka kita masih memerlukan bantuan dan insya-Allah di masa hadapan, kita berimpian besar untuk tidak buat apa-apa kutipan lagi,” katanya.

SESI bersama pihak media yang memfokuskan tentang pembangunan Madad.

Sementara itu, Madad sebelum ini dikenali sebagai Pusat Dakwah Darul Murtadha dan pusat komuniti Islam itu merupakan inspirasi abangnya, Allahyarham Ustaz Murtadha Mohd. Yusof yang meninggal dunia dalam kemalangan pada Januari 2018. – WILAYAHKU

Share This