IZZUE Seru Guna  Aplikasi SEMAK MULE, Elak Ditipu Scammer

IZZUE Seru Guna Aplikasi SEMAK MULE, Elak Ditipu Scammer

KECANGGIHAN teknologi banyak membantu kita dalam menyelesaikan masalah seharian. Semuanya di hujung jari.

Namun, penyalahgunaan teknologi ini menyebabkan berlakunya jenayah siber seperti sindiket Macau Scam yang kecoh diperkatakan sekarang.

Untuk itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) telah membangunkan aplikasi Semak Mule bagi membolehkan pengguna membuat semakan ke atas pemilik akaun bank dan nombor telefon yang mempunyai rekod jenayah penipuan (scammer). 

Pelakon Izzue Islam melihat aplikasi ini sangat bermanfaat kepada selebriti dan orang awam dalam mencegah jenayah siber ini. 

“Kalau dulu, agak sukar kita nak mengesan Scammer. Namun dengan adanya aplikasi Semak Mule dari PDRM, ia banyak membantu kita untuk mengelak jadi mangsa penipuan terutamanya ketika membeli barangan dalam talian.

“Semak Mule membolehkan kita menyemak akaun bank dan nombor telefon yang mempunyai rekod jenayah secara sahih.

“Kita semua boleh akses aplikasi ini di mana jua  berada untuk membuat semakan awal sebelum kite menjadi mangsa penipuan.

“Pendek kata, aplikasi Semak Mule ini adalah sebagai platform yang boleh digunakan untuk membuat semakan awal sebelum menjadi mangsa penipuan,” kata Izzue yang berharap masyarakat memanfaatkan kelebihan aplikasi ini.

Orang ramai boleh membuat semakan dengan melayari Portal Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Polis Diraja Malaysia, https://ccid.rmp.gov.my/semakmule/ atau memuat turun aplikasi Semak Mule CCID melalui Google Play Store. 

Cara membuat semakan nombor akaun bank scammer yang ada dalam pangkalan data PDRM, adalah dengan melayari portal Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM iaitu http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/

Orang ramai yang ingin menggunakan aplikasi ini boleh memuat turun Semak Mule di platform Google Playstore.

Gunalah aplikasi Semak Mule. Elakkan jadi mangsa penipuan siber terutamanya ketika urusan pembelian dan pembayaran dalam talian. – WILAYAHKU

CATEGORIES
TAGS