Nuraisyah, Juni Karimah terus bergelut tanpa pengalaman di Tokyo
NURAISYAH-Juni Karimah berada di ranking ke-20 daripada 21 peserta dengan mengumpul 91 mata bersih dengan baki dua hari perlumbaan selepas ini. Gambar: BERNAMA

Nuraisyah, Juni Karimah terus bergelut tanpa pengalaman di Tokyo

PENGALAMAN terus memisahkan gandingan pelayar negara Nuraisyah Jamil dan Juni Karimah Noor Jamali dengan jaguh handalan dunia pada hari ketiga acara International 470 Wanita di Sukan Olimpik Tokyo 2020, hari ini.

Selepas bergelut mencari rentak dalam empat perlumbaan pertama, gandingan itu memulakan perlumbaan kelima dan keenam di Enoshima Yacht Harbour dengan baik apabila berjaya menempatkan diri dalam kelompok hadapan pada penanda pertama.

Namun, mereka yang berusaha keras mengekalkan rentak kelajuan mula dipintas satu persatu pihak lawan memasuki penanda kedua sebelum terpaksa berpuas hati menamatkan saingan di kedudukan ke-20 dalam kedua-dua perlumbaan.

“Pengalaman pelayar dunia menyaksikan mereka (Nuraisyah-Juni Karimah) dipintas sehingga tamat perlumbaan, keputusan ini agak mengecewakan selepas mendahului kelompok hadapan pada penanda pertama,” kata jurulatih kebangsaan Muhammad Sahir A Rahim ketika dihubungi Bernama.

Selepas enam perlumbaan, Nuraisyah-Juni Karimah berada di ranking ke-20 daripada 21 peserta dengan mengumpul 91 mata bersih dengan baki dua hari perlumbaan selepas ini.

“Esok (Sabtu) rehat sebelum aksi bersambung pada lusa (Ahad), peluang ini boleh digunakan untuk menganalisis perlumbaan mereka hari ini dan sebagai persiapan untuk perlumbaan akan datang,” tambah Muhammad Sahir.

Pasangan dari Poland Agnieszka Skrzypulec-Jolanta Ogar mendahului saingan dengan mengumpul 10 mata bersih diikuti Hannah Mills-Eilidh McIntyre dari Great Britain di tempat kedua (14 mata bersih) dan gandingan Perancis Camille Lecointre-Aloise Retornaz di tempat ketiga mengutip 17 mata bersih.

Sementara itu, pelayar wanita negara Nur Shazrin Mohamad Latif boleh menarik nafas lega selepas berjaya memperbaiki pencapaiannya dalam acara Laser Radial Wanita pada penampilan keduanya di temasya Olimpik.

Pada aksi hari ini, Nur Shazrin menamatkan dua perlumbaan terakhir masing-masing di tempat ke-16 dan ke-15 sekali gus menutup saingan di tempat ke-26 daripada 44 peserta dengan mengumpul 194 mata bersih selepas 10 perlumbaan.

Keputusan itu menyaksikan beliau mengatasi pencapaian tempat ke-33 dengan 274 mata bersih pada penampilan sulung di edisi Rio 2016.

Jurulatihnya Mohd Hafizi Roslee berkata persembahan ditampilkan Nur Shazrin sepanjang beraksi di Tokyo boleh dibanggakan biarpun hanya sempat menyertai dua kejohanan luar negara pada dua bulan terakhir sebelum berangkat ke Tokyo.

“Untuk keseluruhan saya rasa berpuas hati dengan apa yang kami capai, mengambil kira persediaan yang dibuat, cuma sasaran kami untuk berada dalam kalangan 20 pelayar terbaik tak dapat, selain kita berada di kedudukan ketiga dalam kalangan negara Asia.

“Jadi banyak yang perlu dilakukan untuk persiapan ke Sukan Asia tahun depan, kami perlu banyak lagi pendedahan berlayar dengan kelajuan angin mencapai 15-20knot, selain pengalaman dari aspek kejohanan,” jelasnya.

Beliau berkata kekangan pandemik COVID-19 banyak mempengaruhi persiapan mereka ke Tokyo dengan hanya menyertai satu kejohanan pada awal tahun lepas selain perlu menangguhkan sesi latihan selama tiga bulan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam pada itu, pelayar lelaki negara Khairulnizam Mohd Afendy mengakhiri saingan acara Laser Standard Lelaki di tempat ke-28 daripada 35 peserta dengan 196 mata bersih selepas menamatkan perlumbaan kesembilan dan ke-10 masing-masing di tempat ke-23 dan ke-20.

Selepas 10 perlumbaan, pelayar Australia Matt Wearn mengungguli ranking dengan 49 mata bersih diikuti wakil Kanada Hermann Tomasgaard (71 mata bersih) dan Tonci Stipanovic dari Crotia di tempat ketiga (74 mata bersih) untuk mara ke pusingan perebutan pingat bersama tujuh lagi pelayar terbaik.

Namun, keputusan dilakar Khairulnizam yang memenangi pingat perak pada Sukan Asia 2018 Jakarta-Palembang itu lebih baik berbanding pencapaiannya pada edisi London 2012 dan Rio 2016. – BERNAMA

CATEGORIES