Zebra Studio, Tremendous labur RM100j untuk penggiat seni

Zebra Studio, Tremendous labur RM100j untuk penggiat seni

INDUSTRI kreatif tempatan hampir lumpuh apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan ekoran pandemik COVID-19.

Namun, satu berita gembira buat penggiat seni apabila syarikat produksi terkemuka Asia Pasifik, Tremendous Entertainment dan Zebra Studio Sdn Bhd membuka peluang kepada kira-kira 1,000 pelakon dan kru produksi dalam menghasilkan 12 filem dalam tempoh 24 bulan dengan pelaburan bernilai RM100 juta.

CL Hor (kiri) bersama pelakon Hong Kong, Edward Chui dan Lisa Ch’ng ketika menjalani penggambaran filem pertama, A Kind Of Love di Sungkai, Perak.

Secara purata RM5 hingga RM10 juta akan dibelanjakan untuk membuat setiap filem bergantung pada keperluan produksi filem tersebut.

Secara keseluruhan, anggaran jumlah pelakon yang diperlukan adalah 120 pelakon daripada 12 filem tersebut sementara dianggarkan 600-800 anggota kru produksi akan terlibat sepanjang produksi kesemua 12 filem.

Dengan ini, setiap filem akan terdiri daripada 2-10 pelakon utama dan pelakon sokongan untuk menjalankan peranan yang ditentukan untuk setiap filem.

(Dari Kiri): PENGARAH pemenang antarabangsa, CL Hor, Pengarah & Penerbit Eksekutif Zebra Studio, Saraleana Nattaya Azmi dan Pengerusi Tremendous Entertainment, Datuk Jared Lim.

Menurut Pengasas dan Pengarah Zebra Studio Saraleana Nattaya Azmi, peluang yang diberikan adalah terbuka kepada semua penggiat seni.

“Semua orang dalam industri hiburan berpeluang untuk menyertai sebahagian daripada 12 filem bergantung pada keinginan mereka untuk berlakon dan ikut watak yang dihendaki.

“Sesiapa sahaja berpeluang untuk mencuba terutamanya pelakon baharu yang sedang mencari kejayaan kerjaya dalam industri hiburan.

“Pelakon veteran dan popular juga berpeluang mengembangkan karier lakonan mereka ke pasaran antarabangsa dalam 12 filem ini,” katanya yang berharap gabungan Zebra Studio dan Tremendous Entertainment boleh membantu merancakkan semula industri kreatif.

SEKITAR penggambaran filem A Kind Of Love di Sungkai, Perak.

Open – Casting akan dimulakan setiap 2 bulan sebelum penggambaran bermula. Open – Casting pertama bermula Oktober ini untuk filem seterusnya.

Zebra Studio akan menghantar butiran pemeran terbuka dan menerima kiriman di akaun media sosial mereka, iaitu @zebrastudiomy di Facebook dan Instagram sebagai rujukan buat semua yang berminat.

12 filem ini akan terdiri daripada pelbagai genre seperti komedi, aksi, drama, percintaan, filem berkala dan banyak lagi. Bergantung pada jenis watak yang pelakon audisi untuk mereka berpotensi untuk membintangi 3 filem berterusan. Setiap penggambaran akan dibuat dalam jangka masa 20 hingga 35 hari setiap filem.

Pengarah Bersama Zebra Studio yang pernah memenangi anugerah antarabangsa CL Hor berkata, peluang ini juga antara jalan terbaik untuk mengembangkan bakat tempatan ke peringkat antarabangsa.

“Kami akan memberi peluang kepada ramai pengarah dan pengeluar untuk bekerjasama dengan kami dalam meningkatkan industri kreatif dan produksi di Malaysia.

“Ini termasuk memberi peluang kepada mereka untuk mengembangkan kreativiti kepada penonton antarabangsa yang lebih luas melalui 12 filem ini.

“Sudah tentu, ini bukan sahaja memberi peluang untuk membantu para pelakon yang berjuang tanpa mengira bangsa, tetapi juga untuk menyatukan semua orang dalam industri hiburan bersama-sama bergantung kepada Pengarah dan Pengarah Fotografi setiap filem,” ujarnya.

PELAURAN 100 juta ‘menghidupkan’ semula industri kreatif tempatan

Dalam masa yang sama, Zebra Studio dan Tremendous Entertainment melihat peranan media sangat penting dalam mempromosikan lagi produk filem yang bakal dihasilkan.

“Kami berharap dapat bekerja sama dengan media hiburan untuk membawa lebih banyak berita hiburan yang menarik dalam 24 bulan akan datang.

“Kami juga ingin berkolaborasi dengan media hiburan untuk mempromosikan atau membuat liputan bagi setiap filem dari awal penggambaran hingga penerbitan setiap filem.

“Ini boleh dilakukan kerana kami akan membenarkan wartawan dari pelbagai platform hiburan berada di lokasi-lokasi penggambaran setiap filem. Ini termasuk mengatur wawancara khas atau liputan untuk tujuan penerbitan mereka sama ada untuk majalah, radio, stesen tv atau platform dalam talian.

“Dan tentu saja seperti produksi antarabangsa, kami ingin mempromosikan media hiburan dalam pembuatan filem kami, contohnya kami akan menemu ramah wartawan untuk berkongsi pendapat mereka mengenai pembuatan kami di sebalik tabir setiap produksi penggambaran.

“Dengan ini, kami berharap dapat memupuk dan mendorong lebih banyak bakat Malaysia untuk mendapat penghargaan global,” jelas Saraleana yang sentiasa menjaga hubungan baik dengan pihak media. – WILAYAHKU

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )