TYT tidak akan melantik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri

TYT tidak akan melantik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri

GABUNGAN antara PN-BN-PBS pada PRN Sabah ke-15 telah membentuk kerajaan baru di mana gabungan itu telah berjaya memperoleh 38 kerusi, ditambah 3 daripada ADUN bebas, membentuk majoriti 41/73 dalam Dewan. Warisan hanya memenangi 29 kerusi.

Dikemukakan bahawa Warisan dapat membentuk pemerintah dan melantik presidennya Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri, memotong 41 kerusi GRS hanya dengan alasan bahawa mereka adalah satu-satunya parti yang memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya.

Namun, dengan logik dan pemahaman yang baik mengenai undang-undang, jelas bahawa Artikel 6 (3) Perlembagaan Negeri Sabah menghendaki calon mempunyai kepercayaan majoriti DALAM Dewan dan tidak hanya melihat parti tunggal mana yang paling banyak menang kerusi dalam pilihan raya, walaupun tidak memegang kepercayaan majoriti dalam Dewan.

Sekiranya yang terakhir lebih disukai, maka itu akan menjadikan koalisi mana-mana parti menjadi tidak baik dan mengalahkan tujuan demokrasi politik. Fasal 6 (7) di mana Shafie Apdal berpegang teguh dalam upaya putus asa untuk kembali berkuasa, tidak berlaku.

Yang Arif Datuk Yew Jen Kie dalam memberikan penghakimannya terhadap kes Tan Sri Musa Aman terhadap TYT dan Shafie Apdal di Mahkamah Tinggi di Kota Kinabalu juga telah memutuskan bahawa untuk seorang Ketua Menteri dilantik, seseorang mesti mengawal keyakinan dan memenangi majoriti * kerusi pilihan raya yang dipilih.

Situasi yang sedang dihadapi Warisan sekarang tidak mencetuskan Perkara 6 (7) Perlembagaan Negeri Sabah, dan TYT tidak akan melantik Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri.

CATEGORIES