MASAKAN Cina mempunyai gaya masakan yang tersendiri, ia sememangnya sedap dan mengekalkan kesegaran bahan yang digunakan dalam masakan. Apatah lagi apabila dihidangkan pula panas-panas di dapur.
Kepada anda yang gemar masakan Cina, berikut Wilayahku berkongsi lima menu istimewa masakan Cina oleh Chef Patrick Ng, Head Chinese Chef, Restoran Cina Tung Yen, Grand Bluewave Hotel Shah Alam yang sedap untuk anda cuba sendiri di rumah.
Jangan risau, confirm halal!
AYAM GORENG BERSAMA KIUB JERUK HALIA DAN SOS MADU
BAHAN-BAHAN
½ ekor ayam
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN UNTUK KIUB JERUK HALIA MADU
200 g halia madu
75 g cuka putih
100 g gula
30 g madu
BAHAN UNTUK PERAP
1 biji telur
50 g tepung jagung
Sedikit serbuk ayam
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN
- Untuk membuat kiub jeruk halia madu; potong halia menjadi kiub kecil. Jerang air dan apabila panas, masukkan halia dan rebus seketika. Angkat dan tapis. Ketepikan.
- Masak gula bersama cuka sehingga mendidih dan masukkan madu.
- Masukkan pula potongan halia tadi dan masak seketika. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk selama dua hari. Keluarkan ketika hendak masak.
- Untuk memasak hidangan ini, ayam dipotong kecil dan perap dengan serbuk ayam, sos tiram, telur, tepung jagung dan sedikit garam. Gaul sebati. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam yang telah diperap sehingga masak sepenuhnya. Angkat, tos dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali, panaskan dan masukkan kiub jeruk halia madu, goreng seketika dan masukkan ayam goreng tadi. Gaul sekata.
- Angkat dan sedia dinikmati.
IKAN KERAPU KUKUS SOS TEOH CHEW
BAHAN-BAHAN
1 kg ikan kerapu
Air secukupnya
BAHAN SOS TEOH CHEW
100 g sayuran masin dihiris
1 biji tomato belah enam
30 g cendawan hitam dicincang
2 biji cili padi dihiris
5 g halia dihiris
1 biji jeruk plum
500 g sup ayam
60 g serbuk ayam
20 g garam
10 g gula
2 sudu minyak masak
CARA PENYEDIAAN
- Satukan semua bahan untuk sos Teoh Chew dan rebus. Ketepikan.
- Potong ikan menjadi fillet yang dibelah dua dan letakkan di atas pinggan tahan panas.
- Panaskan pengukus dan kukus ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.
- Tuang sos Teoh Chew ke atas ikan yang telah dikukus tadi.
- Sedia untuk dinikmati.
DAGING RUSA GORENG HALIA DAN DAUN BAWANG
BAHAN-BAHAN
600 g daging rusa
150 g daun bawang dihiris
50 g hirisan halia
30 g bawang putih dicincang
Minyak masak secukupnya
BAHAN PERAP
1 biji telur, ambil bahagian putih sahaja
Sedikit serbuk ayam
Sedikit sos tiram
Sedikit garam
BAHAN B
20 g serbuk ayam
10 g kicap
10 g sos tiram
5 g gula
10 g kicap pekat
CARA PENYEDIAAN
- Hiris daging rusa, bersihkan. Kemudian satukan bersama putih telur, serbuk ayam, sos tiram dan garam secukup rasa. Gaul sekata. Perap seketika. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng hirisan halia hingga terbit bau harum. Masukkan bawang putih dan kacau sebati.
- Masukkan hirisan daging rusa bersama bahan B. Gaul sebati selama seminit. Masukkan daun bawang.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
HONG KONG CHOY SAM BERSAMA AYAM KISAR DAN CENDAWAN
BAHAN-BAHAN
700 g Hong Kong Choy Sam
200 g isi ayam dikisar
50 g cendawan dihiris
50 bawang putih dicincang
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
Sedikit serbuk ayam
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak sepenuhnya
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng Hong Kong Choy Sam bersama separuh daripada bawang putih hingga terbit bau harum.
- Masukkan serbuk ayam, garam dan gula secukup rasa. Gaul sekata. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
- Tumis baki bawang putih dan masukkan ayam dan cendawan. Tambah sos tiram, kicap pekat, kicap manis dan serbuk ayam. Gaul sekata sehingga masak.
- Tuang sos di atas sayur tadi. Sedia untuk dinikmati.