Potensi ternakan arnab

Potensi ternakan arnab

Oleh AINI MAWAWI

 

MUNGKIN ramai yang tidak menyangka, di sebalik kecomelan dan kelincahan arnab sebagai haiwan peliharaan, ia juga berpotensi untuk dikembangkan menjadi industri penternakan arnab pedaging berskala besar yang menguntungkan.

Keenakan daging putihnya yang lembut selain memiliki pelbagai khasiat jika dibandingkan dengan haiwan lain seperti kambing, lembu dan ayam menjadikan permintaan terhadap daging tersebut amat menggalakkan.

Industri penternakan haiwan ini belum begitu popular di Malaysia menyebabkan ramai yang masih teragak-agak untuk menceburinya berbanding penternakan sedia ada seperti ayam, lembu dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, sejak akhir 2016, ketika penggunaan media sosial semakin meluas, ramai yang mula menyedari tentang kelazatan serta kehebatan daging haiwan tersebut sekali gus permintaan terhadapnya juga meningkat.

Ini dilihat sebagai satu peluang yang besar bagi penternak arnab pedaging mengkomersialkan industri ini bagi mempelopori pasaran tempatan selain dieksport.

Menurut Pengarah Urusan Goodtree Garden, Aisyaturridha Abdullah, dari segi potensi pasaran, arnab yang turut digelar ‘urban chicken’ oleh masyarakat Eropah tidak mustahil bakal menjadi ternakan pilihan kerana faktornya yang mudah untuk dikendali.

“Sebagai contoh, kita tidak boleh menternak ayam di dalam bandar kerana bunyinya agak menganggu jiran sebaliknya arnab pula boleh diternak di mana-mana hatta di laman rumah sekalipun memandangkan ia tidak berbunyi.

“Berbanding penternakan haiwan lain, arnab tidak mempunyai penyakit yang boleh menjangkiti manusia sekali gus menyebabkan kematian. Selain faktor makanannya yang mudah didapati seperti daun dan sebagainya, ia juga mudah membiak,” ujarnya kepada WK2.

Bercerita tentang sejarah penubuhan ladang ternakan Goodtree Garden miliknya yang terletak di Bukit Dugang, Putrajaya, Aisyaturridha, 40, berkata, dia mula mendapat ilham untuk menternak arnab pedaging ketika terlibat dalam penternakan arnab hias pada tahun 2012.

Dia mengambil keputusan untuk terlibat secara serius apabila rakan kongsi menarik diri daripada industri tersebut sekitar tahun 2014. Lantas dia bertindak menjenamakan semula perniagaan tersebut serta menguruskan sepenuhnya.

Cerita Aisyaturridha, pada permulaannya, dia hanya menternak 225 ekor arnab namun dalam tempoh tidak sampai dua tahun, haiwan tersebut membiak dan populasinya bertambah sebanyak dua kali ganda.

Yakin arnab pedaging memiliki potensi yang besar untuk dikembangkan, dia berusaha untuk mencari sebanyak mungkin ilmu pengetahuan mengenai ternakan tersebut daripada individu berpengalaman di luar negara.

“Pada masa itu kebanyakan penternak arnab yang terbesar sekali pun hanya menjalankan penternakan secara konvensional. Pada mulanya saya terpaksa ikut cara mereka namun apabila penternakan semakin membesar, saya berdepan dengan pelbagai masalah.

“Mujurlah ketika terlibat dalam penternakan arnab hias saya banyak berhubung dengan penternak di Amerika Syarikat seperti doktor Yono dari Indonesia,” katanya.

Berkembang

Kini setelah lebih lima tahun mengusahakan ladang ternakan tersebut, populasi arnab pedaging yang terdapat di Goodtree Garden mencecah 3,500 ekor yang mampu dihasilkan dalam satu-satu masa.

“3,500 ekor itu adalah populasi kapasiti penuh dan kini saya sedang menaik taraf rumah arnab supaya lebih sistematik. Arnab pedaging memerlukan tempat sama seperti reban ayam daging,” ujarnya.

Di atas ladang seluas 1.21 hektar tersebut terdapat tiga jenis baka arnab terdiri daripada New Zealand White, Californian dan Hycole Hybrid yang diberi makan 100 peratus palet komersial yang terbaik di pasaran.

Tidak mahu sekadar terlibat di peringkat penternakan secara konvensional, ketika ini Goodtree Garden memasarkan daging arnab kepada Sate Kajang Haji Samuri, restoran-restoran salai serta ke pasaran Dubai.

“Selain itu, untuk perancangan pada masa akan datang, kami berhasrat untuk memasuki pasaran Eropah dan Perancis memandangkan daging tersebut merupakan makanan utama masyarakat di sana,” ujarnya.

Mampu menghasilkan satu tan daging arnab setiap bulan, Aisyaturridha berkata, harga pasaran bagi daging arnab setakat ini dilihat agak stabil berbanding harga haiwan ternakan lain di pasaran.

“Kebiasaannya daging karkas satu kilo berharga RM37 manakala daging tanpa tulang pula mencecah harga RM47 sekilo. Apapun semuanya turut bergantung kepada turun naik pengeluaran,” ujarnya yang menerima Anugerah Usahawan Bimbingan Veterinar 2015.

Selain arnab pedaging, orang ramai juga boleh membeli arnab hias selain menyertai kursus penternakan arnab pedaging dan menikmati penginapan di rumah ladang serta mendapatkan perkhidmatan sewaan arnab untuk majlis ulang tahun kelahiran dan sebagainya.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )