“Perbezaan bukan punca konflik” – Sheikh Al-Issa ikon perpaduan umat Islam

“Perbezaan bukan punca konflik” – Sheikh Al-Issa ikon perpaduan umat Islam

MENERAJUI projek Islam global melalui komunikasi bertamadun dan penyebaran budaya dialog Al-Issa dan Penubuhan Wacana Sederhana dari Mekah ke Asia Timur.

Pelantikan Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, “pertubuhan Islam terbesar” di dunia, bukanlah suatu kebetulan, malah ia telah dikaji dengan teliti.

Sheikh Al-Issa, yang berasal dari latar belakang akademik yang kuat dalam bidang Syariah, dan kemudian diperkuat oleh jawatan tinggi yang disandangnya di Kerajaan Arab Saudi, meletakkan beliau sebagai salah satu fasad bersinar Ulama dan Fuqaha yang sederhana, bukan sahaja di tahap Arab Saudi dan dunia Arab, tetapi dunia secara keseluruhan.

Sheikh Al-Issa melalui perjalanannya sebagai Menteri Kehakiman dan Ahli Majlis Ulama Kanan, yang dianggap sebagai rujukan fatwa pertama di Arab Saudi dan banyak lagi umat Islam di dunia.

Banyak pengalaman selain ilmu yang mantap tentang Syariah yang beliau terima dari tangan Ulama senior Saudi, dan seterusnya kekuatan pengetahuan dan kemahiran pengurusan yang baik telah melayakkannya untuk memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia.

Memandangkan Al-Issa mendapat kepercayaan ramai, beliau mengambil Liga, yang berpusat di Mekah Al-Mukarramah sebagai ibu pejabat utamanya, daripada rangka kerja tradisionalnya kepada ufuk yang lebih luas dan lebih mesra.

Selain daripada tugasnya sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, Sheikh Dr. Al-Issa  memegang banyak jawatan, termasuk menjadi ketua Persatuan Ulama Islam dan Presiden Persatuan Universiti Islam.

Ini sudah membuktikan beliau adalah seorang model untuk peringkat pembaharuan di Kerajaan Arab Saudi, selaras dengan Wawasan Kerajaan 2030.

Beliau juga mengetuai Projek Pencerahan yang dilancarkan oleh Kerajaan untuk dunia yang membetulkan salah faham dan membentangkan imej Islam yang sebenar yang memerlukan kewujudan bersama, dan mengutamakan dialog sebagai cara untuk mengekalkan pemahaman ini.

Dr. Muhammad Al-Issa muncul sebagai pegawai  yang bertanggungjawab ke atas organisasi antararabangsa misalnya mengendalikan isu dialog, kewujudan bersama dan toleransi antara agama serta antara rakyat dan bangsa.

Liga dan organisasi gabungannya mengusahakan isu dialog, menyebarkan kesederhanaan, bantuan kemanusiaan dan mengurus dialog dalam forum global.

Sheikh Al-Issa, dengan kebijaksanaan dan pandangan jauhnya menyedari nilai Asia Timur paling penting disebabkan  negara-negara itu yang dicirikan oleh populasi yang besar dan kemajuan moden di semua peringkat.

 

Ini juga termasuk kecenderungan rakyat mereka ke arah wacana sederhana dan pengecualian ekstremisme dan keganasan.

Terdapat beberapa forum, persidangan dan simposium dalam hal ini yang memberi impak positif dan besar iaitu Forum : “ Belia Asia Tenggara” yang diseru oleh Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa.

Forum ini menekankan peranan belia dalam mewakili toleransi Islam dan menyebarkan Islam.

Peranan Liga tidak terhad kepada forum dan persidangan dialog sahaja, tetapi diperluaskan lagi dengan  mendokumentasikan sejarah Islam di timur benua kuning melalui pemeteraian Liga Dunia Muslim dan Yayasan Biografi Nabi di Republik Indonesia.

 

Penjanjian ini adalah untuk melancarkan muzium dan pameran biografi Nabi dan tamadun Islam di ibu kota Indonesia, Jakarta, sebagai stesen pertama muzium ini bahawa Liga akan diterima pakai di seluruh dunia.

Antara sumbangan terbaru Liga Dunia Muslim di bawah pimpinan ulama yang mulia Al-Issa ialah Forum Ulama Asia Tenggara, yang dihoskan oleh Kerajaan Malaysia di bawah naungan Tuan Yang Terutama Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaqoub, Perdana Menteri Kerajaan Malaysia.

Ucapan Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa mengesahkan bahawa pertemuan ini adalah luar biasa dan luar biasa kerana ia menghimpunkan ulama di negara-negara yang mempunyai kepentingan dalam peta dunia Islam kita dan dunia amnya, iaitu negara-negara Asia Tenggara.

 

Pertemuan penting ini adalah model keharmonian antara semua komponen agama dan etniknya.

Pertemuan ini juga akan menjadi pembukaan yang baik untuk majlis tetap yang Ulamanya bertemu dari semasa ke semasa di bawah payung global umat Islam, iaitu Liga Muslim Dunia, di mana ibu pejabatnya berada di Mekah al-Mukarramah, di bawah naungan Liga.

 

Salah satu hasil terpenting persidangan antarabangsa ini ialah kelulusan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Bin Yaqoub, untuk menubuhkan majlis ini di Kuala Lumpur, untuk menajanya, dan membukanya untuk sesi pertamanya tahun depan.

Kenyataan Persidangan Kuala Lumpur merumuskan dasar Liga pada era Al-Issa, yang bersandarkan kepada hakikat bahawa hubungan manusia dan perpaduan manusia adalah berdasarkan prinsip manusia semula jadi dan cintakan keselamatan, keamanan, keadilan dan kesaksamaan.

Ia juga menekankan bahawa semua manusia mesti tahu bahawa perbezaan antara mereka dari segi warna, adat, kepercayaan, budaya atau agama bukanlah punca konflik.

Ini kerana kita semua adalah saudara dan memainkan peranan untuk menjaga keselamatan hidup bersama secara aman di dunia ini.

Ini sebenarnya adalah tuntutan yang sah dan salah satu tujuan Syariah yang mesti disokong oleh seluruh  negara Islam.

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri bersama Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa.

 

Forum ‘Nilai Bersama’

Forum Nilai-Nilai Perkongsian dalam kalangan Pengikut Agama yang dianjurkan oleh Liga Dunia Islam di Riyadh menunjukkan kepentingan dalam menyatukan peranan Liga Dunia Muslim sebagai organisasi antarabangsa bebas yang prihatin dengan menyebarkan nilai-nilai Islam yang menyeru kepada kebaikan manusia.

Keupayaan praktikal, intelek dan keagamaan Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, adalah antara tonggak terpenting.

Ini kerana beliau adalah salah seorang cendekiawan Muslim terkemuka  yang memastikan kewujudan bersama yang optimum dalam dunia kita untuk semua kepelbagaian manusia.

 

Piagam Mekah

“Piagam Mekah” adalah salah satu karya cemerlang yang dibentangkan oleh Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa.

Karya ini menyentuh tentang antaranya adalah  isu-isu kontemporari yang penting berkaitan semua mazhab Islam.

 

Lawatan ke Asia Timur

Lawatan Sheikh Al-Issa ini membawa harapan besar iaitu untuk memelihara identiti Islam ummah.

Misalnya, lawatan beliau ke Thailand adalah sebagai respons kepada jemputan rasmi yang diterima daripada kerajaan Thailand, khususnya dalam konteks untuk mengaktifkan kerjasama antara melalui inisiatif dan program.

Ini adalah salah satu cara untuk menyebarkan budaya Islam dan menekankan perpaduan walaupun wujud perbezaan agama.

 

Bukan itu sahaja, kunjungan Sheikh Al-Issa ke Republik Maldives juga menggambarkan tahap kepuasan yang dinikmati Liga Dunia Muslim dalam kalangan pemimpin dan rakyat dunia. – WILAYAHKU

 

 

Share This