PENGORBANAN SULTAN SELANGOR, ALMARHUM SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH JADIKAN KUALA LUMPUR PESAT MEMBANGUN
SULTAN SALAHUDDIN perkenan mencemar duli melancarkan pintu gerbang yang dikenali Kota Darul Ehsan yang memisahkan Selangor dan Kuala Lumpur pada 1982.

PENGORBANAN SULTAN SELANGOR, ALMARHUM SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH JADIKAN KUALA LUMPUR PESAT MEMBANGUN

TANGGAL 1 Februari 1974, Sultan Selangor ke-8, Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj telah melakukan pengorbanan besar demi kepentingan negara.

Baginda telah berkenan menyerahkan kawasan Kuala Lumpur yang selama ini menjadi ibu negeri Selangor dan sebahagian daripada kedaulatan Kerajaan Negeri Selangor kepada Kerajaan Persekutuan untuk dijadikan pusat pentadbiran dan ibu negara Malaysia.

Sesungguhnya, bukan suatu perkara dan isu mudah untuk merealisasikan proses pemindahan dan penyerahan kawasan Kuala Lumpur seluas 4,931 hektar ini kepada Kerajaan Pusat.

Ini kerana ia membabitkan hak fizikal dan kedaulatan yang dimiliki Sultan Selangor terhadap kawasan berkenaan.

Perbincangan demi perbincangan diadakan. Warkah demi warkah bertukar tangan. Akhirnya persetujuan dicapai antara kedua pihak di mana Sultan Selangor sedia bertolak ansur susulan draf terakhir “Perjanjian Kuala Lumpur 1974”.

Bagi Almarhum Sultan Salahuddin, pertimbangan baginda dibuat bersandarkan faktor bahawa Malaysia perlu memiliki sebuah ibu negara yang strategik serta mempunyai kemudahan serba lengkap pada ketika itu, di mana Kuala Lumpur memenuhi kriteria yang diperlukan.

Paling penting, baginda menegaskan bahawa kepentingan negara mengatasi segala-galanya.

Apatah lagi, Sultan Salahuddin menjangkakan kemajuan yang bakal dicapai Kuala Lumpur akan menjadi simbol kemajuan seluruh Malaysia.

Sebagai galang gantinya, Kerajaan Persekutuan turut bersetuju menyokong penubuhan dan membantu pembangunan ibu negeri Selangor yang baharu, Shah Alam, yang dinamakan sempena Sultan Selangor ke-7, Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah.

Istiadat memeterai perjanjian penyerahan ini pada 1 Februari 1974 disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong bagi pihak Kerajaan Pusat dan Sultan Selangor bagi pihak kerajaan negeri, disaksikan oleh Raja-Raja Melayu dan Ketua-Ketua Negeri.

Sempena memperingati peristiwa bersejarah ini, sebuah pintu gerbang dibina di Lebuh Raya Persekutuan yang memisahkan Selangor dan Kuala Lumpur dinamakan Kota Darul Ehsan.

Sumber Selangor Royal Office

CATEGORIES