Niat sembunyi Trump, pelan perdamaian bakal musnahkan Palestin
Remaja Palestin mengibarkan bendera negaranya sebagai simbolik keamanan dan membantah serangan Zionis Israel.

Niat sembunyi Trump, pelan perdamaian bakal musnahkan Palestin

PUTRAJAYA – Tindakan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump bersama sekutunya, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang mengumumkan pelan perdamaian bagi menyelesaikan konflik Palestin-Israel amat mengecewakan masyarakat antarabangsa.

SALAHUDDIN

Ini kerana, kata Timbalan Presiden, Pengerusi Biro Antarabangsa Parti Amanah Negara, Datuk Seri Salahuddin Ayub, penetapan ibu negara Israel yang dipindahkan dari Tel Aviv ke Baitul Maqdis bakal membuka peluang kepada rejim Zionis Israel untuk bertindak sesuka hati bagi menindas penduduk Palestin.

Jelas beliau, walaupun Trump menganggap bahawa pelan tersebut memenuhi ‘situasi menang-menang’ melalui penyelesaian dua negara, hakikatnya, tiada perdamaian yang akan tercapai.

“Hak rakyat Palestin akan terus dicabuli manakala tanah-tanah milik mereka akan dirampas secara zalim. Bahkan inilah agenda licik Barat untuk menghalau rakyat Palestin dari tanah asal mereka termasuk di Lembah Jordan.

“Tindakan kejam Washington bersama Tel Aviv akan menyaksikan lebih banyak serangan berdarah akan berlaku selepas ini bagi menuntut hak-hak rakyat Palestin yang telah ditindas oleh rejim Zionis Israel,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Salahuddin turut menyifatkan bahawa pengisytiharan yang dibuat Trump merupakan ‘Deklarasi Balfour Baharu’ yang akan memusnahkan impian dunia untuk melihat sebuah rantau yang bebas dari sebarang konflik dan pergolakan berdarah.

Justeru, tegasnya, dunia harus bangkit menyatakan bantahan bagi mencegah lebih banyak pertumpahan darah berlaku.

Katanya, tiada keraguan lagi bahawa pengumuman Trump dan Netanyahu itu bercanggah dengan pendirian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Parti Amanah Negara (Amanah) bersama seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keamanan mengajak dunia Islam, Timur dan Barat untuk bersatu hati menyatakan bantahan sekeras-kerasnya terhadap pengumuman tersebut,” katanya. – WILAYAHKU

CATEGORIES