Memilih jadi gelandangan “Saya sebati hidup begini…”

Memilih jadi gelandangan “Saya sebati hidup begini…”

LORONG panjang di sekitar kawasan Lebuh Pudu yang dulunya menempatkan bangunan Bangkok Bank sesak dengan kumpulan gelandangan yang menjadikan siar kaki sebagai tempat beristirahat selepas seharian kepenatan menjalankan aktiviti masingmasing.

Ada yang sekadar duduk sambil membelek surat khabar dan majalah bahkan ada juga yang sedang khusyuk membaca atau membelek gajet masingmasing. Ada juga sekadar bergurau dan bersembang sesama sendiri, namun kebanyakkan mereka tiada hala-tuju selain mengisi masa lapang.

Ada juga dalam kalangan mereka yang menanggung kesakitan, malah ada yang berkerusi roda, namun dek kerana tiada rumah untuk berteduh, mereka tiada pilihan selain perlu meneruskan cara kehidupan seperti itu.

Begitulah pemandangan biasa di kawasan tumpuan gelandangan. Ia tidak hanya di kawasan Bangkok Bank, bahkan kita dapat menyaksikan situasi tersebut di beberapa kawasan sekitar ibu kota.

Pandemik COVID-19 yang melanda 184 negara seluruh dunia ketika ini telah mendorong kerajaan untuk menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi melandaikan lekuk jangkitan wabak tersebut dan seterusnya membebaskan negara daripada jangkitan.

Melalui penguatkuasaan tempoh PKP, kerajaan mengambil kesempatan untuk menjalankan operasi bersepadu bagi menyelamatkan golongan gelandangan yang berlegar di tengah-tengah Kuala Lumpur untuk memastikan mereka tidak dijangkiti wabak COVID-19 dan menempatkan mereka di beberapa Pusat Gelandangan Sementera (PGS) sehingga situasi benar-benar selamat sebelum dibenarkan keluar.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ketika itu telah menyediakan Pusat Transit Gelandangan Jalan Pahang dan Anjung Singgah di Jalan Hang Lekiu serta empat Pusat Gelandangan Sementara (PGS) iaitu Pusat Komuniti Sentul Perdana, Pusat Komuniti Setiawangsa, Dewan Serbaguna Alam Damai Cheras dan Dewan Serbaguna Tasik Ampang Hilir untuk menempatkan lebih 500 gelandangan.

Ketika di PGS, mereka bukan sahaja diberikan penginapan yang selesa dengan makanan empat kali sehari, khidmat pemeriksaan kesihatan dan ujian saringan COVID-19 turut dilaksanakan bagi memastikan mereka berada dalam keadaan yang sihat.

Usaha yang dirintis oleh Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dalam menangani masalah gelandangan bukan sahaja menyediakan penempatan sementara yang selesa, bahkan mereka juga diberikan peluang pekerjaan bagi membolehkan mereka keluar daripada alam kegelandangan dan menjalani kehidupan seperti orang lain.

Selain itu, beberapa inisiatif turut dijalankan oleh pihak KWP bagi membina jati diri mereka yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaan dan kebolehpasaran agar mereka bersedia memasuki alam pekerjaan dengan lebih yakin tanpa mengharapkan bantuan.

PAHLAWAN HIJRAH PROGRAM BERTERUSAN

Melalui kerjasama bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), KWP menyediakan latihan selama tiga bulan kepada gelandangan yang mempunyai masalah penagihan dadah dan bersedia untuk berubah.

Bahkan, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri TPr Annuar Musa meluangkan masa untuk melawat mereka kira-kira dua kali di Sungai Soi, Kuantan pada Jun lalu sebagai galakan untuk golongan ini berhijrah daripada kehidupan sebelum ini selain menggelarkan mereka sebagai ‘Warrior Hijrah’ atau Pahlawan Hijrah atas keazaman mereka untuk berubah.

Annuar juga telah melepaskan kumpulan pertama yang terdiri daripada gelandangan ini untuk memulakan pekerjaan di sebuah Kilang Pemprosesan Ayam di Sitiawan, Perak pada 12 Mei yang lalu selain turut bekerjasama dengan Jabatan Tenaga Kerja Wilayah Persekutuan untuk mengaturkan sesi temu duga dengan beberapa syarikat swasta yang boleh menawarkan pekerjaan kepada mereka.

Berdasarkan pemerhatian Wilayahku baru-baru ini, keadaan di sekitar bandaraya Kuala Lumpur ini tiada beza, malahan bilangan gelandangan dikatakan bertambah rentetan banyak syarikat terpaksa menutup operasi setelah terjejas berikutan pandemik COVID-19 sehingga menyebabkan ramai rakyat yang terpaksa menjadikan jalanan sebagai ‘alam baharu’ mereka.

Lokasi sekitar Masjid Jamek, Jalan Tun Perak, di sepanjang River of Life, Petaling Street dan Chow Kit, Lebuh Ampang dan sekitar kawasan Pasar Seni, Kolej SEGi, Menara Maybank menjadi kawasan ‘jajahan’ mereka. Malah jejambat di Jalan Sultan Ismail turut menjadi lokasi mereka untuk menghabiskan waktu.

Kawasan itu dipilih kerana ramai orang perseorangan yang akan mengagihkan makanan kepada mereka.

Tidak dinafikan, di sebalik pertambahan tersebut, gelandangan yang pernah diselamatkan semasa tempoh PKP turut dilihat berkeliaran di sekitar bandaraya selain gelandangan yang kembali ke jalanan dan tiada hala tuju setelah selesai menamatkan hukuman di penjara yang turut menjadi punca masalah tersebut sukar untuk di selesaikan.

SAYA SELESA BEGINI

Menurut seorang gelandangan yang mahu dikenali sebagai Mohamad, 44 mengakui menerima layanan baik yang telah diberikan oleh pihak DBKL kepada mereka, namun kerana sudah biasa menjalani kehidupan di gelandangan menyebabkan beliau memilih untuk meneruskan kehidupan seperti itu.

Beliau yang telah hidup bergelandangan kira-kira 13 tahun mengakui cabaran untuk hidup normal seperti orang lain agak sukar kerana sudah biasa dengan cara hidup seperti itu.

“Walaupun pandangan masyarakat tidak bagus, namun saya telah sebati dengan keadaan ini selain dapat bersama-sama dengan rakan-rakan senasib.

“Walaupun berasal dari Taman Medan, Petaling Jaya, kehidupan di sini lebih menggembirakan dan saya selesa begini,” katanya.

Jelasnya, apa yang penting bagi dirinya adalah meneruskan rutin kehidupan seperti biasa dan tidak mengganggu orang ramai yang boleh menjadi masalah kepadanya di kemudian hari.

Beliau juga mengakui mempunyai rekod jenayah menolak tawaran-tawaran pekerjaan ketika berada di PGS kerana tidak secocok dengan dirinya.

“Melalui kehidupan seperti ini, kami hanya perlu mendapatkan sedikit wang belanja, dengan bekerja membersihkan premis atau restoran yang terdapat di sekitar ibu kota.”

“Dengan jumlah upah yang kecil, amat mustahil untuk menyewa sebuah bilik tidur di kawasan ini, maka lebih baik saya meneruskan hidup di jalanan tanpa perlu memikirkan kos sewaan dan sebagainya,” katanya.

Mohamad juga mengakui pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) turut menghulurkan bantuan kepada golongan sepertinya dengan menyewakan sebuah bilik yang dibayar terus kepada pemilik.

“Ramai rakan-rakan yang telah ditawarkan bilik tersebut, mungkin giliran saya akan tiba sedikit masa lagi,” katanya.

Ramai gelandangan seperti Mohamad yang ditemui Wilayahku mempunyai pandangan yang sama sepertinya. Kehidupan di jalanan lebih mudah kerana tidak perlu memikirkan tentang komitmen bulanan seperti sewaan bilik dan bayaran utiliti serta perbelanjaan makanan kerana hidup di jalanan tidak memerlukan semua itu.

Makanan akan diberikan secara percuma bahkan untuk menguruskan diri, mereka rela berebut atau mengambil giliran menggunakan tandas di masjid atau stesen minyak yang berhampiran.

Perkembangan ini sudah pasti merisaukan kita terutama kerajaan kerana pertambahan ini akan memberikan kesan terhadap ekonomi dan sosial masyarakat untuk jangka masa yang panjang. Ia juga berkemungkinan boleh mencetuskan kes-kes jenayah sekiranya perkara tersebut tidak ditangani dengan betul.

CATEGORIES