KWP akan beri RM100 kepada keluarga miskin tegar
ANNUAR turut mengumumkan bahawa premis empat bintang itu akan memenuhi pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan kawalan COVID-19.

KWP akan beri RM100 kepada keluarga miskin tegar

KEMENTERIAN Wilayah Persekutuan akan memberikan bantuan tunai sebanyak RM100 kepada kira-kira 4,000 keluarga miskin tegar di bandar ini untuk tempoh tiga bulan bermula Julai.

Menterinya, Tan Sri TPr Annuar Musa berkata, bantuan ini akan menggantikan inisiatif bakul makanan yang sebelum ini pilihannya agak terhad kepada keperluan setiap individu.

“Kami membuat keputusan ini kerana kami mendapati bahawa beberapa penerima tidak memerlukan barang tertentu yang dimasukkan ke dalam bakul makanan.

“Dengan bantuan wang tunai, penerima dapat membeli barang makanan tertentu yang mereka perlukan di pasar raya terpilih,” katanya pada Sidang Akhbar di Hotel Grand Seasons di Jalan Pahang hari ini.

Annuar turut mengumumkan bahawa premis empat bintang itu akan memenuhi pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan kawalan COVID-19.

Salah satu perkhidmatannya adalah akan dijadikan Pusat Pemberian Vaksinasi para gelandangan di kota itu, sambil menambahkan bahawa 300 telah divaksinasi setakat ini.

“Dari angka tersebut, sekitar 150 telah menerima dua dos vaksin.

“Kami juga berusaha untuk menyediakan perkhidmatan vaksinasi secara langsung untuk peniaga di pasar berdekatan seperti Chow Kit dan Pasar Raja Bot,” katanya.

Beliau menambah bahawa hotel ini juga akan menempatkan dapur berpusat untuk memasak dan mengedarkan makanan untuk pekerja barisan hadapan serta keluarga yang memerlukan.

“Saya telah mengadakan perbincangan dengan MAIWP dan JAWI kerana mereka mempunyai program yang dikenali Dapur It’am yang kini beroperasi di masjid-masjid di Kuala Lumpur.

“Ini boleh menjadi satu perkhidmatan tambahan terhadap rangkaian dapur-dapur berpusat dan kita juga menerima syor untuk mewujudkan dapur-dapur satelit yang akan menjadi sebahagian dapur berpusat,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) berkata bahawa kementeriannya, melalui YWP akan menanggung kos operasi Rumah Prihatin yang beroperasi di hotel 300 bilik itu.

“Pusat ini akan dikendalikan oleh sekumpulan badan bukan kerajaan (NGO), yang diketuai oleh YWP,” katanya. — WILAYAHKU

CATEGORIES