Kadar pengangguran catat 4.5 peratus pada Mei 2021 – Jabatan Perangkaan
DOSM memaklumkan bahawa kadar pengangguran pada Mei lepas menurun sedikit berbanding 4.6 peratus pada April. Gambar Hiasan/Astro Awani

Kadar pengangguran catat 4.5 peratus pada Mei 2021 – Jabatan Perangkaan

KADAR pengangguran di Malaysia pada Mei 2021 adalah sebanyak 4.5 peratus yang melibatkan seramai 728,100 orang penganggur, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Dalam Statistik Tenaga Buruh, Malaysia, Mei 2021 yang diterbitkan hari ini, DOSM memaklumkan bahawa kadar pengangguran pada Mei lepas menurun sedikit berbanding 4.6 peratus pada April.

Pada Mei tahun lepas, negara merekodkan kadar pengangguran bulanan tertinggi iaitu 5.3 peratus dengan 826,100 orang penganggur.

“Oleh itu, perbandingan dengan bulan yang sama pada tahun sebelumnya, bilangan penganggur adalah lebih rendah namun masih melebihi 500 ribu penganggur yang direkodkan dalam tempoh sebelum pandemik”, kata Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin yang mengulas mengenai laporan itu dalam kenyataan hari ini.

Mengulas  mengenai kadar pengangguran pada Mei 2021, Mohd Uzir berkata, pengangguran aktif, yang merangkumi lebih 80 peratus daripada jumlah keseluruhan penganggur, merekodkan pengurangan 8,700 orang kepada 609,900 orang berbanding 618,700 pada April.

“Dalam kalangan penganggur aktif yang bersedia untuk bekerja dan aktif mencari pekerjaan, sebanyak 52.2 peratus adalah penganggur kurang dari tiga bulan manakala mereka yang berada dalam pengangguran jangka panjang  melebihi setahun merangkumi 10.2 peratus,” katanya.

Mengenai pekerja yang bekerja pada bulan tersebut, Mohd Uzir berkata jumlah pekerja meningkat sedikit sebanyak 0.1 peratus kepada 15.37 juta orang berbanding 15.35 juta pada April.

Mengikut sektor ekonomi, bilangan pekerja dalam sektor perkhidmatan mencatat peningkatan bulan ke bulan terutamanya dalam aktiviti perdagangan borong dan runcit; perkhidmatan makanan dan minuman, serta kesihatan manusia dan aktiviti kerja sosial, katanya. – BERNAMA

CATEGORIES