Kos ganti tiang lampu ditanggung sepenuhnya syarikat panel
DBKL telah melantik 29 syarikat panel yang mempunyai lesen NFP secara berperingkat sejak tahun 2015.

Kos ganti tiang lampu ditanggung sepenuhnya syarikat panel

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menafikan dakwaan bahawa pihaknya telah melantik Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB) bagi melaksanakan kerja-kerja untuknya.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan DBKL, mereka tidak pernah memberi kebenaran kepada mana-mana pihak untuk melantik SCIB atau mana-mana anak syarikatnya untuk melaksanakan apa-apa kerja berkaitan perkhidmatan kejuruteraan untuk penggantian tiang lampu pintar bersepadu DBKL bagi pihak DBKL.

“DBKL setakat ini telah melantik secara berperingkat 29 syarikat panel yang mempunyai lesen network facilities provider (NFP) sejak tahun 2013 bagi melaksanakan penggantian tiang lampu sedia ada kepada tiang lampu berintegrasi sistem pemancar telekomunikasi (dwifungsi) di sekitar Kuala Lumpur. Dan segala kos penggantian tiang lampu ini ditanggung sepenuhnya oleh syarikat panel tersebut.

“Tiang lampu dwifungsi tersebut merupakan tiang lampu jalan yang diintegrasikan dengan pemancar telekomunikasi dan rasional pembinaan tiang lampu dwifungsi ini adalah untuk meningkatkan perkhidmatan telekomunikasi di Kuala Lumpur kepada rangkaian 5G selaras dengan hasrat kerajaan untuk menyiapkan infrastruktur ini di Kuala Lumpur secepat mungkin,” katanya.

Jelas kenyataan itu, tujuan utama pembinaan tiang lampu dwifungsi adalah untuk meningkatkan kualiti dan liputan (coverage) perkhidmatan komunikasi tanpa wayar seterusnya pengguna di Kuala Lumpur dapat menikmati kemudahan perkhidmatan 5G yang terbaik,” katanya. -WILAYAHKU

Share This