Jelajah ‘Bah, Mari Pigi Sabah & Labuan’ 2023 tawar pelbagai pakej menarik
PROGRAM ‘Bah, Mari Pigi Sabah & Labuan’ turut diserikan dengan persembahan tarian tradisional Sabah.

Jelajah ‘Bah, Mari Pigi Sabah & Labuan’ 2023 tawar pelbagai pakej menarik

SUSULAN kejayaan My Destination Sabah & Labuan Meet Johor dan Roadshow Putrajaya pada tahun lepas, Tourism Malaysia meneruskan usaha menganjurkan minggu promosi jelajah ke Semenanjung Malaysia iaitu ‘Bah, Mari Pigi Sabah & Labuan Roadshow 2023’.

Menurut Pengarah Pembangunan Pakej Bahagian Pelancongan Malaysia, Shahrin Mokhtar, program jelajah kali ini yang menggunakan slogan ‘Sustaining Tourism for Our Future’ itu bermula pada 23 hingga 27 Mei 2023 meliputi Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor.

Beliau memaklumkan sesi jelajah itu akan turut mengunjungi institusi pendidikan antaranya Universiti Pengurusan dan Sains (MSU) di Shah Alam, Kolej dan Universiti Sunway di Kuala Lumpur dan Sekolah Antarabangsa Nexus di Putrajaya.

“Kali ini kami menyasarkan golongan ekspatriat dan pelajar, khususnya demografi milenium, generasi X, Y, Z dan alpha di ketiga-tiga destinasi yang dilawati.

“Jelajah ini juga bertujuan untuk memberi kesedaran kepada golongan sasaran mengenai pelancongan mampan selaras dengan agenda mempromosi Malaysia sebagai destinasi ekopelancongan yang mesti dilawati di peringkat dunia,” katanya pada majlis memperkenalkan Program ‘Bah! Mari Pigi Sabah & Labuan Roadshow 2023’ bertempat di Grand Hibiscus Hall, Ibis Kuala Lumpur City Centre pada Selasa.

Dalam pada itu, beliau berpendapat ini adalah masa yang tepat untuk meningkatkan usaha promosi pelancongan Malaysia untuk melawat Tahun Malaysia pada tahun 2025 bagi mencapai sasaran sebanyak 23.5 juta pelancong antarabangsa dengan projek pendapatan sebanyak RM76.8 bilion.

Sejumlah 36 peserta sebagai rakan strategik terlibat pada siri jelajah ini, termasuk delegasi utama dari Sabah dan Labuan iaitu Borneo Excursions AHSB Rentacar Sdn Bhd; Borneo Sandakan Tours & Travel; Camp Borneo Travel and Tours Sdn Bhd; Intrepid Tours & Travel; TYK Adventure Tours Sdn Bhd; YTL Gaya Island Resort; Malaysia Aviation Group (MAG); ahli Persekutuan Persatuan Pelancongan Luar Bandar Sabah (FERTAS) iaitu Persatuan Pelancongan Ranau; Persatuan Pelancongan Kadamaian dan Tambunan Persatuan Pelancongan; Kadaiku dan pegawai dari Pelancongan Malaysia Sabah serta Lembaga Pelancongan Sabah.

Turut hadir Timbalan Pengarah Kanan Bahagian Domestik & Acara Tourism Malaysia, Ahmad Johanif Mohd Ali; Pengarah Pelancongan Malaysia Wilayah Tengah, Azmi Abdullah; Timbalan Pengarah Tourism Malaysia Sabah, Trecey J Tojuka; Pengurus Pemasaran Lembaga Pelancongan Sabah, Zarinah Amiluddin dan wakil MAG. – WILAYAHKU

Share This