HAI semua! Edisi kali ini akhbar Wilayahku ingin kongsikan menu juadah enak hidangan kuih tradisional buat semua penggemar kuih-muih. Sama ada dimasak sendiri atau dibeli, kuih-muih ini pasti mencuri perhatian.
Semarakkan minum petang anda dengan aneka kuih yang enak-enak ini. Jom cuba resipi di bawah ini!
KUIH KOCI
BAHAN INTI
1 biji kelapa parut
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
½ cawan air
CARA PENYEDIAAN INTI
- Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.
- Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KOCI
1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan
½ sudu teh garam
Daun pisang secukupnya
CARA PENYEDIAAN KOCI
- Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.
- Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.
- Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang sehingga doh dan inti habis.
- Panaskan kukusan dan bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.
- Angkat dan hidangkan.
KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN
2 cawan beras pulut
Beberapa titis pewarna hijau
½ sudu kecil air kapur
5 helai daun pandan
2 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
Kelapa parut
CARA PENYEDIAAN
- Beras pulut dicuci dan direndam bersama pewarna hijau serta air kapur.
- Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Ketepikan.
- Toskan beras pulut. Letak atas loyang. Masukkan santan, garam dan air pandan dan gaul sebati.
- Kukus sehingga santan kering. Kacau rata supaya beras pulut masak rata. Sejukkan.
- Ambil daun pisang. Layurkan sekejap. Bungkus beras pulut dalam daun pisang ikut bentuk yang disukai.
- Susun dalam periuk pengukus dan kukus sekali lagi selama 15 minit.
- Keluarkan dan gaul dengan kelapa parut.
BAHAN AIR GULA MELAKA
3 ketul gula Melaka
5 sudu besar gula pasir
3 cawan air
2 helai daun pandan
CARA PENYEDIAAN AIR GULA MELAKA
- Satukan semua bahan dan masak sehingga larut.
- Tapis.
PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN
1 kg beras pulut
1 liter santan cair
Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
- Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI
Minyak masak
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
50 gram udang kering
2 sudu makan cili boh
½ biji kelapa parut
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm kunyit
1 cm halia
Garam secukup rasa
Daun pisang
CARA PENYEDIAAN
- Tumis bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
- Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
- Angkat dan biarkan seketika.
- Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
- Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
- Bakar sehingga masak. Sedia untuk dimakan.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
½ biji kelapa parut
2 cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh garam
BAHAN SIRA
½ cawan gula
½ cawan air
CARA PENYEDIAAN
- Satukan kelapa parut, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
- Masukkan garam, gaul.
- Masukkan air sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga jadi doh.
- Bentukkan doh.
- Goreng dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
- Masak bahan sira dalam kuali hingga betul-betul pekat.
- Masukkan kuih yang siap digoreng. Kacau sehingga kering.
- Sedia untuk dihidang. – WILAYAHKU – SABRINA SABRE