Bangunan, taman guna tenaga solar

Bangunan, taman guna tenaga solar

KUALA LUMPUR – Dewan Banda­raya Kuala Lumpur (DBKL) me­nyasarkan peningkatan penggunaan tenaga boleh diperbaharui terutamanya melalui teknologi fotovoltan solar kepada 20 peratus menjelang tahun 2030.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, langkah tersebut sejajar dengan Pelan Induk Masyarakat Rendah Karbon Kuala Lumpur 2030.
Untuk itu, beliau berkata, DBKL akan melaksanakan pemasangan lampu solar bermula dengan taman-taman rekreasinya di ibu kota sebelum diperluaskan ke bangunan-bangunan miliknya.

‘’Dalam masa terdekat kita akan pasang lampu-lampu solar di Taman Pudu Ulu, perkara ini sudah lama tapi hendak laksana kurang, sekarang kita nak lebih serius.

‘’Selain taman-taman, ada bangunan warisan di sekitar Dataran Merdeka, kita buat secara berperingkat, lebih kepada bangunan kita sendiri sebelum minta pihak lain seperti pihak swasta, sekolah, hospital dan kolej mengikut sama (guna solar),’’ katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara pihak DBKL dan TNBX Sdn. Bhd. di bawah program pemasangan sistem solar PV di atas bumbung bangunan-bangunan DBKL baru-baru ini.

Nor Hisham berkata, pemasangan lampu solar tersebut dapat memberikan penjimatan sebanyak 15 peratus daripada kos bil elektrik yang perlu ditanggung DBKL.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau berkata, melalui MoU tersebut, TNBX yang me­rupakan anak syarikat Tenaga Nasional Bhd. (TNB) akan melabur, mereka bentuk, membekal, memasang dan menyelenggara sistem fotovoltan solar pada bangunan-bangunan DBKL dan tenaga elektrik yang dijana akan disambung ke sistem elektrik sedia ada pada bangunan.

‘’Ini adalah langkah yang amat baik antara DBKL dan TNBX ke arah me­ngurangkan pelepasan gas ruma hijau,’’ katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan TNBX, Nirinder Singh Johl berkata, melalui MoU berkenaan, pihaknya akan memperkenalkan skim Perjanjian Pembekalan Tenaga Diperbaharui (SARE) dan Net Energy Metering (NEM) di mana pihak DBKL akan memperoleh pembekalan tenaga hijau tanpa kos permulaan.

“Ini bermakna, kos modal sistem solar ditanggung sepenuhnya oleh TNB dan DBKL akan menerima tenaga hijau dengan kos yang lebih rendah berbanding tarif sedia ada.

‘’Dengan konsep menang-menang ini, DBKL akan dapat mencapai sasaran bandar rendah karbon manakala TNB dapat membantu mendukung hasrat kerajaan dalam memastikan sasaran 20 peratus penjanaan elektrik adalah daripada sumber-sumber tenaga hijau,’’ katanya.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )