20 jenis herba dalam hidangan sup

20 jenis herba dalam hidangan sup

Oleh AZLAN ZAMBRY
azlanwilayahku@gmail.com
Foto NAZIRUL ROSELAN

TIDAK mudah untuk mempertahankan resipi asli sup warisan asli turun-temurun apatah lagi dengan kebanjiran restoran ternama luar negara yang kini banyak dibuka di ibu negara.

ZAITON

Bagi pengusaha Restoran Hussin Sup & Popia, Zaiton Hussin, perniagaan yang diasaskan bapanya sejak 70 tahun lalu sehingga kini berjaya bertahan walaupun sudah banyak peniaga memperkenalkan hidangan berasaskan sup di sekitar ibu kota.

“Bapa saya berhijrah dari Kuala Kangsar, Perak ke Setapak dan membuka sebuah gerai berhadapan dengan masjid lama di Jalan Setapak pada tahun 1949. Waktu itu, dia memperkenalkan menu asal adalah sup kambing dan sup ayam.

“Pada tahun 2004, saya membuka langkah membuka restoran untuk memberikan keselesaan kepada pelanggan yang menggemari sup turun-temurun kami,’’ katanya kepada Wilayahku baru-baru ini.

POPIA basah

Zaiton, 58, menjelaskan, keunikan sup warisan keluarganya adalah 20 jenis herba yang dicampur dalam hidangan tersebut selain kuahnya pekat seperti sup ala mamak.

SET Sup Kambing

“Setiap hidangan sup boleh dinikmati dengan roti atau nasi,’’ katanya.

Menurut Zaiton, antara menu yang sering dipesan oleh pelanggan adalah sup kambing, sup ayam, sup perut, sup daging, sup urat, sup hati dan pedal.

“Selain itu, kami turut menjual sup lidah lembu, sup lidah kambing, sup kaki, sup ekor, sup torpedo, sup tunjang dan sup burung puyuh,” katanya sambil menambah restorannya mampu menjual kira-kira 1,000 mangkuk sup pelbagai jenis setiap hari.

Kata Zaiton lagi, selain beraneka jenis sup yang dijual pada kadar harga RM8 semangkuk, restorannya juga menyajikan menu sarapan pagi seperti roti canai, capati dan tosai.

SETIAP hari 1,000 mangkuk sup dijual di kedainya.

Dalam pada itu, antara menu istimewa yang harus dicuba pelanggan adalah popia yang turut dijual di restoran tersebut.

“Popia ini merupakan warisan keluarga dan setiap hari ia dijual kira-kira 10 kilogram. Popia ini turut dijual di cawangan kami di Taman Melawati dan Greenwood, Gombak yang diuruskan oleh anak-anak saya,’’ katanya.

PENGUNJUNG memenuhi restoran setiap hari kecuali hari Ahad.

Untuk memenuhi permintaan orang ramai, Zaiton berkata, restorannya juga menyediakan masakan nasi campur pada waktu makan tengah hari selain masakan panas ala Thailand sekiranya mereka mahu mencuba menu selain sup.

CATEGORIES