Wilayah Persekutuan bermunajat malam ini
ZIKIR dan munajat akan diperdengar dari corong pembesar suara seluruh masjid di Wilayah Persekutuan bagi memohon wabak Covid-19 dapat dibendung. - Gambar hiasan

Wilayah Persekutuan bermunajat malam ini

PUTRAJAYA – Seluruh masjid dan surau di Wilayah Persekutuan akan mengadakan program munajat secara serentak pada malam ini bagi memohon kepada Allah agar wabak Covid-19 dapat segera dibendung.

Program Wilayah Persekutuan Bermunajat itu dianjurkan bersama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP).

JAWI dalam kenyataannya berkata, program tersebut akan bermula pada pukul 7.50 malam ini dan ia juga akan dilaksanakan pada 4,7,9, dan 13 April ini.

“Program ini akan dimulakan selepas solat Maghrib serentak di masjid, surau Jumaat dan surau serta kediaman masing-masing di seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya, dan Labuan.

“Teks zikir dan doa yang disediakan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan akan diperdengarkan dengan menggunakan pembesar suara yang jelas untuk didengar penduduk setempat,” kata kenyataan itu hari ini.

Pada masa sama, jelas kenyataan tersebut, orang ramai boleh mengikuti program berkenaan secara dalam talian di Facebook, FB Live Masjid Wilayah Persekutuan dan Masjid Asy-Syakirin KLCC.

Kata kenyataan itu, inisiatif tersebut dilaksanakan dalam usaha menyeru seluruh umat Islam khususnya di Wilayah Persekutuan untuk bermunajat dan berdoa agar penularan wabak Covid-19 dapat segera dibendung dan negara sentiasa mendapat perlindungan dan kesejahteraan daripada Allah S.W.T.

Untuk keterangan lanjut mengenai program ini, boleh layari laman web www.jawi.gov.my.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )