Solat Jumaat pada era Covid-19
SOLAT Jumaat dilakukan pertama kali di Masjid Negara dalam keadaan Covid-19 selepas ditutup sejak 18 Mac lalu.

Solat Jumaat pada era Covid-19

JUMAAT minggu lalu akan dimasukkan dalam catatan sejarah negara apabila pertama kali solat Jumaat dilakukan dengan luar biasa di Wilayah Persekutuan, di mana jemaahnya hanya terhad kepada tidak lebih 30 orang dengan dilakukan penjarakan sosial.

Ia dilaksanakan setelah sembilan kali warga Wilayah Persekutuan seperti juga penduduk Malaysia yang lain tidak dapat menunaikan solat Jumaat kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Kelonggaran bagi solat Jumaat minggu lalu adalah ekoran daripada PKP Bersyarat (PKPB) yang kini sedang berlangsung.

Apabila mula PKP, sememangnya mengejutkan bahawa terdapat larangan perhimpunan yang turut meliputi solat berjemaah di surau dan masjid, termasuk solat Jumaat. Tetapi apabila penjelasan dibuat mengenai bagaimana Covid-19, orang Islam dapat menerima keadaan ini.

Lebih-lebih lagi larangan seumpama ini turut dikuatkuasakan di Singapura dan negara-negara Islam di seluruh dunia, termasuk Masjidl Haram dan Masjid Nabawi di Arab Saudi.

Dalam PKP bagaimanapun, bukanlah tiada aktiviti syiar Islam yang dilakukan di surau dan masjid. Azan masih dikumandangkan dan solat berjemaah tetap dilakukan walaupun terhad pada imam, bilal dan siak yang bertugas.

Salah satu yang menyebabkan langkah itu diterima adalah bukan saja kerana ia mendapat sokongan dari pihak berkuasa agama seperti mufti, jabatan agama dan majlis agama tetapi lebih penting lagi, negara sedang menghadapi ancaman Covid-19 kerana meletus apa yang dinamakan kluster perhimpunan agama di Masjid Seri Petaling.

Perhimpunan agama di Masjid Seri Petaling yang terletak di Wilayah Persekutuan atau dikenali sebagai Ijtimak Tabligh telah dihadiri oleh orang dari dalam dan luar negara. Akibatnya Covid-19 tertular bukan saja kepada hadirin dari Malaysia tetapi juga ke Brunei, Thailand, Kemboja malah ke India. Di dalam negara pula, ia tersebar ke surau, masjid, tahfiz dan madrasah termasuk di Sarawak.

Maka halangan berjemaah di surau dan masjid dapat difahami dan diterima oleh orang ramai walaupun berlaku juga pelanggaran hingga membawa kepada tindakan pihak polis.

Tinggal Jumaat

Pada mulanya, orang ramai menjangkakan bahawa PKP ini hanyalah dua minggu yang bermakna solat Jumaat yang tertinggal hanya dua kali. Tetapi apabila sudah lebih tiga tentulah perasaanya adalah kurang selesa. Bagi yang taat menunaikan solat Jumaat, mereka tidak pernah terfikir akan meninggalkan sembahyang Jumaat sehingga tiga kali berturut-turut dalam hidupnya.

Apabila masuk bulan Ramadan, keadaan bertambah terkilan. Dalam budaya Melayu, solat terawih berjemaah di surau atau masjid adalah mercu tanda dalam kehidupannya sepanjang tahun. Tetapi pada tahun ini, ia menjadi suatu yang menyedihkan bagi seluruh masyarakat Islam.

Ditambah pula, iktikaf di masjid adalah suatu amalan yang dianjurkan supaya dilakukan semasa bulan Ramadan dan sering menjadi kegemaran warga emas yang sudah bersaran dan tidak bekerja.

PKP ini kemudian dilonggarkan dan menjadi PKPB yang membuka ruang ekonomi bagi sektor tertentu untuk beroperasi. Walaupun masyarakat belum benar-benar bebas Covid-19 tetapi lengkuk jangkitan telah dapat dilandaikan. Sementara itu, adalah menjadi keperluan mendesak bagi negara untuk memulihkan kegiatan ekonomi.

Dalam keadaan ini, timbullah tuntutan supaya surau dan masjid dibuka. Lebih-lebih lagi apabila dilihat bahawa di negara lain, solat Jumaat dan terawih dapat dilakukan tetapi dengan melaksanakan peraturan prosedur (SOP) seperti penjarakan sosial. Perkara ini dapat disaksikan di banyak tempat di Indonesia, Thailand dan malah di Masjidil Aqsa, Baitulmaqdis.

Daripada pendapat-pendapat yang dikeluarkan dalam alam maya, ada yang mempersoalkan mengapakah tempat-tempat perniagaan boleh dibuka tetapi surau dan masjid terus ditutup. Ia seolah-olah menggambarkan bahawa pihak berkuasa mengutamakan kegiatan ekonomi daripada agama.

Hakikatnya tentulah tidak begitu. Keperluan manusia adalah pelbagai ragam. tidaklah boleh dikatakan bahawa sebahagian keperluan adalah lebih penting daripada yang lain. Apa yang ada ialah mendahulukan sesuatu perkara dalam keadaan yang terhad.

Apa yang nyata ialah kegiatan ekonomi hampir keseluruhannya lumpuh sepanjang PKP. Hanya sebahagian kecil saja kegiatan ekonomi dapat dilakukan secara atas talian.Sedangkan sepanjang PKP, sesiapapun boleh melakukan ibadat dalam rumah. Apa yang tidak boleh dilakukan hanyalah ibadat secara berjemaah. Seseorang tetap boleh mengaji Al-Quran, berdoa, berzikir dan bersolat di rumah, itupun boleh juga dilakukan secara berjemaah dalam keluarga.

Sememangnya sifat agama itu adalah berbentuk kolektif dan bermasyarakat. Tetapi dari segi amal ibadat, ia bersifat peribadi dan boleh dilakukan secara perseorangan. Dalam keadaan di mana lebih selamat untuk duduk di rumah, maka ibadat dapat terus dilakukan tanpa pergi ke surau atau masjid. Ini berbeza dengan kegiatan ekonomi.

Sememangnya ekonomi seperti juga agama memerlukan rangkaian masyarakat, tetapi ia tidak boleh dilakukan seorang. Ekonomi melibatkan transaksi, menjual dan membeli, tentunya berbentuk sosial.

Keberangkalian

Maknanya, menggerakkan ekonomi dengan melonggarkan PKP adalah suatu keperluan, iaitu apabila dibandingkan dengan agama yang boleh dilakukan di rumah secara persendirian.

Pun begitu agama secara berjemaah adalah suatu keperluan manusia yang tidak boleh dinilai dengan angka seperti ekonomi. Menyertai perhimpunaan agama merupakan suatu santapan rohani. Ini termasuklah perayaan agama, ibadat berjemaah, ziarah dan lokasi agama seperti masjid adalah kesemuanya boleh mententeramkan jiwa seseorang, dan mengelak tekanan perasaan atau gangguan mental. Di sinilah terletaknya keperluan amalan agama secara beramai-ramai.

Tetapi hukum kebarangkalian dalam bidang matematik memaparkan risiko penyakit berjangkit seperti Covid-19. Untuk meminimumkan kebarangkalian dijangkiti penyakit, adalah lebih baik duduk saja di rumah. Tetapi kalau hendak dilonggarkan, angka yang dibenarkan adalah serendah mungkin.

Maka itulah ditetapkan bahawa untuk solat Jumaat, bilangan yang ditetapkan ialah 12 orang. Maka ada orang yang mempersoalkan mengapa 12 boleh tetapi tidak boleh 20 dan 40, angka yang ditetapkan dalam fiqh bagi solat Jumaat.

Perlu diketahui bahawa lagi tinggi angkanya, lagi tinggi risikonya. Dalam menghadapi Covid-19, seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan, paling selamat adalah duduk di rumah. Orang kata apa salahnya kalau banyak orang datang ke masjid yang besar.

Tetapi hakikatnya ialah orang tidak duduk setempat dengan duduk di atas sejadah. Ahli jemaah berlegar-legar ketika masuk dan keluar masjid, maka berlakulah kebarangkalian yang lebih besar apabila terdapat banyak orang.

Sementara itu, ada orang yang juga bertanya, oleh kerana ahli-ahli jemaah adalah orang sihat, maka apa perlu penjarakan pada saf. Sedangkan adalah sunnah untuk merapatkan saf.

Maka, jawapannya ialah bahawa tidak diketahui siapa ahli jemaah yang membawa kuman kerana tidak semua mereka disaring. Mereka yang terinfeksi pula ialah tidak semua bergejala. Ujian suhu itu adalah untuk mengesan mereka yang bergejala demam, bukan mengesan Covid-19. Kalau demam, maka lebih tinggi kebarangkaliannya sudah terinfeksi Covid-19. Itu adalah juga hukum kebarangkalian dalam matematik.

Dari Masjid Negara pada Jumaat lalu, apa yang tertular minggu lalu adalah gambar solat Jumaat yang berjarak sosial. Apa yang menjadi kontroversi ialah kumpulan wartawan dan jurugambar yang bilangannya bukan saja ramai, tetapi bersesak tanpa ada penjarakan sosial.

Ekoran itu, pihak berkuasa mengambil keputusan supaya dilaksanakan SOP bagi pengamal media dengan disediakan ruang lebih besar. – WILAYAHKU

  • Zin Mahmud merupakan wartawan veteran yang berkhidmat selama lebih tiga dekad dalam industri persuratkhabaran, buku dan majalah. Beliau pernah memegang jawatan Pengarang Mingguan Malaysia, wakil Utusan Melayu di Kaherah, Pengarang Kumpulan Harakah dan Pengarang Berita Harian Watan.
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )