Vaksinasi jumpa terus diperluas ke PPV lain di Labuan
LANGKAH memperluas kaedah jumpa terus itu susulan kejayaan pelaksanaannya di LMC dengan lebih 1,000 individu dari beberapa kampung mengambil peluang mendapatkan suntikan vaksin setiap hari berbanding kurang daripada 1,000 orang di PPV di PWD dan Kompleks Darul Kifayah. Kredit foto oleh: Bernama

Vaksinasi jumpa terus diperluas ke PPV lain di Labuan

KAEDAH vaksinasi secara jumpa terus (walk-in) yang dijalankan di pusat pemberian vaksin (PPV) yang  baharu dibuka di Dewan Mutiara Kolej Matrikulai Labuan (LMC) diperluas ke PPV Dewan Sri Labuan Jabatan Kerja Raya (PWD) hari ini.

Langkah memperluas kaedah jumpa terus itu susulan kejayaan pelaksanaannya di LMC dengan lebih 1,000 individu dari beberapa kampung mengambil peluang mendapatkan suntikan vaksin setiap hari berbanding kurang daripada 1,000 orang di PPV di PWD dan Kompleks Darul Kifayah.

Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Mohd Dzulfaizal Abd Manan berkata vaksinasi secara jumpa terus (tanpa perlu menunggu janji temu MySejahtera tapi berdaftar secara manual melalui ketua kampung dan MPP) bertujuan mempercepat pelaksanaan vaksinasi.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Labuan telah melantik MPP untuk menyelaras vaksinasi secara jumpa terus di Dewan Mutiara LMC membabitkan penduduk kampung di kawasan yang tidak dikenakan sekatan pergerakan bermula 7.30 pagi hingga 4 petang.

“Kami berjaya mendapatkan lebih 6,000 penduduk daripada lebih 10 kampung sejak pembukaan PPV LMC pada 17 Jun hingga hari ini.

“Kehadiran adalah memberangsangkan daripada penduduk kampung pelbagai lapisan umur antara 18 hingga 70 tahun, seawal 5.30 pagi, tapi kita tidak boleh lagi berpuas hati kerana masih ramai yang berada atas pagar terutama penduduk di kampung-kampung yang memerlukan penjelasan mengenai kepentingan vaksin,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di PPV LMC hari ini.

Mohd Dzulfaizal berkata vaksinasi secara jumpa terus di dewan PWD menyasarkan penduduk di kampung berdekatan iaitu Gersik/Saguking dan mereka yang tinggal berdekatan pusat bandar (bukan kawasan sekatan pergerakan) dan dijadual pada 12.30 tengah hari hingga 4 petang.

Beliau berkata kaedah vaksinasi jumpa terus ini akan dipermudahkan dengan penyediaan kemudahan pengangkutan (bas) kepada penduduk kampung yang tidak berkenderaan dan warga emas bermula esok khususnya bagi penduduk di Kampung Bebuloh.

“Jawatankuasa Pengurusan Bencana Labuan telah bersetuju dan menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bagi membawa warga emas dan penduduk kampung yang tidak berkenderaan ke PPV dengan jumlah tidak melebihi 50 penumpang satu perjalanan.

“Kemudahan pengangkutan bermula esok dan akan diperluas ke kampung-kampung lain berdasarkan permintaan,” kata Dzulfaizal.

Labuan merekodkan 104 kes baharu COVID-19 hari ini dan tiada pertambahan kluster dengan kekal lima kluster iaitu Victoria Merdeka, Patau-Patau, Simpang Sahari, Simpang Sungai dan Tembok Labuan dengan 2,000 kes aktif. – BERNAMA

CATEGORIES