Sila berwaspada dengan vaksin COVID-19 palsu- Pratap

Sila berwaspada dengan vaksin COVID-19 palsu- Pratap

BARU sahaja negara kita menerima bekalan vaksin Pfizer fasapertama dan kedua pada dua minggu yang lepas, besertakanvaksin buatan China, Sinovac. Namun, sudah bermulapenularan berita berkenaan dengan vaksin COVID-19 palsu.Sejak bulan yang lalu, terdapat beberapa kes penyeludupanvaksin COVID-19 palsu dilaporkan, bermula di negara China sendiri di mana pihak polis China berjaya mengenal pastirangkaian yang menjual vaksin COVID-19 palsu, menyerbutempat pembuatan, mengakibatkan penangkapan kira-kira 80 suspek, dan merampas lebih dari 3,000 vaksin palsu di tempat kejadian.

Baru sahaja semalam dilaporkan oleh Interpol bahawa pihakpolis Afrika Selatan sudah berjaya menumpaskan sindiketpenyeludupan vaksin COVID-19 palsu di Afrika Selatan dariChina. Dianggarkan sebanyak 400 ampoules bersamaansebanyak 2,400 dos vaksin palsu dijumpai di sebuah gudangyang terletak di Germiston, Gauteng, di mana turut dijumpaibersama dengan topeng pelitup muka jenis 3M dalam jumlah yang besar.

Menurut Koordinator Media Pemuda Negara, Pratap Ravichandran berkata, berkemungkinan juga Malaysia juga akan menjadi sasaran dalam sindiket penyeludupan vaksinCOVID-19 palsu dalam masa yang terdekat, setelah vaksinPfizer sudah mula diedarkan untuk suntikan bagi fasa pertamakepada frontliners.

“Berkemungkinan besar, vaksin palsu tersebut akandilabelkan dengan pelekat jenama vaksin sedia ada,terutamanya Pfizer, AstraZeneca dan juga Sinovac bagimenampakkan ianya seperti vaksin sebenar, yang bolehdidapati dengan senang, terutamanya melalui platform dalamtalian”, kata beliau.

“Sudah menjadi kebiasaan bagi orang China untuk membuatbarangan palsu dengan jenama yang sedia ada di pasaran demi ketamakkan mereka dalam menjana pendapatan yang lumayan, tanpa rasa bersalah. Boleh juga dikatakan orang Cina tempatan sendiri pun akan bekerjasama dalam sindiketpenyeludupan vaksin palsu dalam usaha menjana kembalipendapatan mereka yang terjejas berikutan PandemikCOVID-19”, ujar beliau.

Beliau juga mengkritik sebahagian orang China yang dilihatberperangai bagai anjing berebut tulang, di mana merekasanggup membahayakan nyawa manusia demi pendapatanmerekan sendiri walaupun dalam situasi pandemik COVID-19 yang masih berlarutan dan tidak menentu. Beliau juga mengetahui bahawa vaksin palsu tersebut diisi dengan air mineral ataupun larutan masin yang digunakan untuk tujuanrawatan luka, menurut laporan INTERPOL semalam.

Beliau menambah, bahawa pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seharusnya bersedia untuk mengambil langkah setimpal bagimemutuskan usaha penyeludupan vaksin COVID-19 palsu di negara ini, dan tidak memandang ringan dengan isu serius ini, serta memberi hukuman yang berat dan setimpal kepadapenyeludup dan juga orang-orang yang berkaitan dengansindiket tersebut.

“Pihak PDRM & KKM seharusnya bersedia dalammenghadapi situasi sebegini dalam usaha mengekang jenayahpenyeludupan sebegini, tanpa melihat dan berpandanganbahawa ia akan menjejaskan hubungan diplomatik Malaysia-China. Sudah tahu ada laporan sindiket, terus tangkap dan berihukuman yang berat dan setimpal untuk mereka. Tidak perluberi belas kasihan, mahupun kemaafan kepada mereka, terutama kepada penyeludup warga China sendiri”, ujarbeliau.

Beliau turut menyarankan bagi rakyat yang sudah mendaftaruntuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 bersabar dantidak terburu-buru untuk mendapatkan vaksin COVID-19, manakala bagi yang masih belum mendaftarkan diri, digalakkan untuk membuat sedemikan dalam usahamemutuskan rantaian COVID-19 di negara kita, sejurusmenamatkan pandemik COVID-19 di negara kita.

“Rakyat juga wajar tidak memandang rendah terhadap isu inikerana boleh juga situasi yang tidak diinginkan berlakukepada mereka sendiri. Rakyat harus berani melaporkansebarang aktiviti yang mencurigakan berkenaan denganvaksin COVID-19 kepada pihak polis sebagai langkahkerjasama dalam mengekang penyeludupan barang-barangpalsu yang sensitive, terutamanya dari segi perubatan demi kebaikan diri rakyat sendiri”, kata beliau.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )