Proses mediasi gagal, Siti Nordiana bawa kes ke mahkamah

Proses mediasi gagal, Siti Nordiana bawa kes ke mahkamah

KES saman fitnah penyanyi dan pelakon Siti Nordiana terhadap lima rakannya diteruskan hari ini di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur disebabkan kegagalan proses mediasi (rundingan secara baik) sebelum ini.

Walaubagaimanapun, Siti Nordiana Alias,36, atau lebih mesra disapa Nana enggan mengulas butiran berkaitan mediasi yang dianggap gagal dan sekaligus membawa kepada perbicaraan di mahkamah.

Dalam masa yang sama, Nana juga tidak mahu mendedahkan sama ada kegagalan mediasi itu adalah berkaitan dengan sejumlah wang yang dituntut.

“Program mediasi tu saya tak boleh nak cakap apa yang dibincangkan. Tapi kami menghormati kedua-dua pihak.

“Yang pastinya tak ada jalan penyelesaian ketika mediasi itu. Jadi kita terus ke mahkamah laa,” ujar Siti Nordiana selepas selesai prosiding mahkamah.

Manakala peguam yang mewakili Siti Nordiana, Abang Azlan dari Abang Azlan & Associates pula menjelaskan tiada kata sepakat dicapai menyebabkan perbicaraan diteruskan.

“Sebenarnya plaintif dan defendan sudah menjalani proses mediasi atas saranan mahkamah , tetapi tiada kata persetujuan dan penyelesaian antara mereka. Jadi terpaksa sambung untuk perbicaraan penuh.

“Tentang proses mediasi, apa yang boleh saya komen memang tak berjaya. Ini disebabkan kami menghormati pihak sebelah sana (defendan).

Peguam Azlan Razak dari Azlan Razak Associates yang mewakili Lan Solo, Sheila dan Syura berkata, terma-terma yang dibincangkan kedua-dua pihak tidak dipersetujui dan terpaksa dibawa kepada perbicaraan.

“Saya minta maaf, kedua-dua pihak dan mahkamah bersepakat untuk tidak mendedahkan apa yang dibincangkan sepanjang proses mediasi,” jelasnya.
Perbicaraan mahkamah akan bersambung pada 19 dan 25 November serta 17 Disember depan.

Terdahulu, Siti Nordiana memfailkan saman terhadap lima defendan termasuk dua rakan artis atas dakwaan memfitnahnya di platform Instagram.

Siti Nordiana selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi Tetuan Abang Azlan & Associates dengan menamakan Lan Solo, Nur Sheila dan Syura, masing-masing sebagai defendan pertama hingga ketiga.

Dua lagi defendan iaitu keempat dan kelima ialah Pegawai Perhubungan Awam Syarikat Rakaman FMC Music, Sam Musyadzafar Samin dan jurusolek artis bebas, Razidah Ahmad Senusi atau Aida G.

Dalam saman itu, Siti Nordiana menuntut penerbitan permohonan maaf menerusi siaran akhbar, Instagram dan Facebook live serta RM500,000 daripada setiap defendan.

Writ saman yang dihantar secara e-mel itu, turut menuntut permohonan maaf secara terbuka dalam media sosial dan terbitan akhbar serta tuntutan amaun ganti rugi RM500,000 daripada setiap defendan yang secara keseluruhannya berjumlah RM2.5 juta. – WILAYAHKU

 

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )