Nostalgia Pekan Sungai Besi

Nostalgia Pekan Sungai Besi

SUATU ketika dahulu, Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur pernah diberi jolokan pekan ‘koboi’. Pekan ini pernah menjadi pusat perlombongan bijih besi paling dalam di Malaysia pada era 1930-an dahulu dan pasti ia menyimpan 1,001 sejarah.

Ahli sejarah J.M. Gullick berkata dalam Sejarah Kuala Lumpur, lombong Sungai Besi adalah salah satu lubang buatan manusia terbesar di dunia yang meliputi hampir lima hektar di paras permukaan.

Sejarah awal Pekan Sungai Besi pada asalnya adalah perkampungan orang Melayu sebelum pihak British membawa masuk pekerja lombong berketurunan Cina untuk bekerja sebagai buruh.

Seiring kepesatan dan kemajuan ekonomi waktu itu, penduduk di kawasan ini semakin bertambah sehinga pemerintah membina lot-lot kedai untuk kemudahan masyarakat menjalankan aktiviti ekonomi setempat dan seterusnya meningkatkan lagi ekonomi di kawasan itu.

Kekal dengan imejnya sebagai sebuah pekan lama, kebanyakan pengunjungnya merupakan anggota pasukan keselamatan memandangkan kedudukannya berdekatan dengan Kem Tentera Sungai Besi selain kuarter pasukan polis.

Namun kini Pekan Sungai Besi mengalami perubahan dengan wajah baharu yang lebih moden namun dalam masa sama masih mengekalkan ciri-ciri tradisionalnya. Lantas nilai nostalgia yang tertancap pada pekan lama itu masih dikekalkan.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengambil inisiatif memasukkan elemen pemodenan bagi memberikan imej baharu ke atas kawasan itu yang terletak kira-kira 10 kilometer dari ibu kota itu.

Meskipun dengan kepesatan pembangunan di ibu kota, pihak DBKL tidak mengabaikan kemajuan pekan-pekan kecil yang turut sama menyumbang kepada pembangunan Kuala Lumpur.

Projek pengindahan

DBKL telah memperuntukkan sebanyak RM10 juta bagi melakukan kerja-kerja pengindahan semula meliputi kerja-kerja menaik taraf pasar Sungai Besi, mempertingkatkan kualiti kemudahan asas seperti jalan raya dan mengecat semula bangunan-bangunan.

Nostalgia bagaimana pekan ini wujud dan berkembang pesat turut diabadikan pada dinding-dinding bangunan kedai sedia ada. Wajah-wajah bangunan diperbaharui dengan lukisan warna cat asas pekan ini iaitu bijih besi.

Selain itu, lorong-lorong belakang turut dinaik taraf dan diterangi dengan lampu-lampu yang lebih cerah dan dihiasi dengan mural yang menceritakan latar belakang kawasan yang bersejarah ini sekali gus menarik tumpuan orang ramai untuk mengabadikan kenangan di sini.

Mural yang menghiasi dinding-dinding rumah kedai itu menceritakan sejarah Pekan Sungai Besi dan apabila melewati dari satu bangunan ke satu bangunan lain, kesemua jalan cerita mengenai pekan ini dapat difahami dengan mudah dan pasti para pelancong tidak akan melepaskan peluang untuk merakam kenangan di sini.

Selain itu, pihak DBKL turut membesarkan laluan siar kaki dan susun atur untuk kemudahan dan keselesaan orang ramai yang datang ke pekan ini.

Proses pembangunan ini turut mengekalkan ciri-ciri dan aktiviti tradisi di kawasan ini malah ia dinaik taraf sebagai ‘heritage township’, maka secara tidak langsung ia menjadi sebahagian daripada elemen tarikan pelancongan.

Ia juga merupakan produk perbandaran bandar raya Kuala Lumpur yang seiring dengan projek-projek berunsur warisan yang sedang dilaksanakan seperti Laluan Jejak Warisan atau Heritage Trails, Dataran Warisan Medan Pasar di ibu kota.

Projek ini juga merupakan salah satu usaha untuk memastikan generasi muda mengenali dan prihatin dengan tinggalan sejarah warisan agar imej-imej ini tidak terus luput ditelan zaman dan dilupakan.

Selain pembangunan fizikal pekan ini, DBKL juga menjadikan kawasan itu sebagai kawasan hijau dengan menanam beberapa jenis pokok dan pohon renek terutama di taman permainan kanak-kanak yang dibina sebagai salah satu tarikan terbaru.

Dalam projek tersebut juga, lampu-lampu jalan baharu telah dipasang di sepanjang jalan untuk mencerahkan kawasan pada waktu malam.

Semua kedai runcit di sini di kategorikan di bawah Zon Warisan Sekunder dan dicat kelabu sama seperti warna bijih timah untuk membawa kembali kenangan lama di situ. Pelbagai jenis perniagaan masih kekal di pekan ini yang pasti akan menyebabkan ia terus mengamit pengunjung. Pekan Sungai Besi akan bertambah ramai dikunjungi orang ramai apabila projek Stesen Transit Aliran Massa (MRT) di situ siap sepenuhnya nanti.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )