SEKIAN lama dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), peralihan fasa bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya membuatkan orang ramai mula kembali melakukan aktiviti beriadah bersama keluarga tercinta.
Antara aktiviti yang dilakukan adalah berkelah. Sewaktu berkelah, sudah pasti kita ingin membawa makanan yang menarik dan mudah disediakan.
Tiada idea tentang menunya? Jangan risau, berikut Wilayahku senaraikan lima idea menu pot luck yang berbagai cita rasa untuk anda. Selamat mencuba!
SANDWICH MENTEGA KACANG
BAHAN-BAHAN
Roti coklat kismis
Roti butterscotch
Inti strawberi
Mentega kacang coklat
CARA PENYEDIAAN
- Sapukan mentega kacang coklat pada dua keping roti coklat kismis.
- Sapukan inti strawberi pada roti
- Letakkan roti butterscotch tadi di atas roti coklat kismis dan tutupkan dengan kepingan kedua roti coklat kismis tadi.
- Ulang langkah 1-3 untuk roti lain.
KEK BATIK INDULGENCE
BAHAN A (KEK)
800 gram biskut Marie
250 gram mentega
200 gram serbuk Milo
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu segar
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN B (KRIM)
250 gram krim keju
2 cawan krim putar
BAHAN C (CHOCOLATE GANACHE)
250 gram dark chocolate
2 cawan krim putar
2 sudu besar minyak
CARA PENYEDIAAN
- Untuk bahan A, cairkan mentega.
- Masukkan susu segar, susu pekat, serbuk Milo dan serbuk koko. Kacau sebati.
- Seterusnya, masukkan telur yang telah dipukul bersama esen vanilla.
- Apabila sos coklat mula memekat, masukkan biskut Marie yang telah dipatahkan. Kacau sehingga keseluruhan biskut disaluti dengan sos coklat.
- Alas loyang 10×10″ dengan kertas pembakar. Lebihkan kertas pembakar sebanyak 2″ pada setiap sudut loyang bagi memudahkan proses mengeluarkan kek batik.
- Padatkan adunan biskut tadi. Sejukkan.
- Untuk bahan B, putar krim keju dan krim putar.
- Tuangkan adunan B di atas bahan A tadi.
- Untuk bahan C, satukan krim putar, dark chocolate dan minyak masak ke dalam mangkuk.
- Panaskan dalam ketuhar selama 2 jam. Kacau sebati.
- Lapiskan chocolate ganache di atas indulgence cream.
- Sejukkan kek batik indulgence sekurang kurangnya 4 jam di dalam peti sejuk di bahagian chiller.
SAMOSA DAGING
BAHAN-BAHAN
Kulit popia
Tepung
Minyak masak
Kentang
Daging cincang
Bawang putih
Bawang kecil
Serbuk kari
Daun sup
Daun kari
Garam
Gula
Perasa
Air secukupnya
Minyak
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
- Masukkan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan cincang serta kentang.
- Masukkan air untuk mengelakkan kentang hangus.
- Masak sehingga kentang dan daging sehingga menjadi lembut.
- Kemudian, masukkan daun kari dan daun sup.
- Ambil kulit popia dan gulung inti menjadi samosa yang berbentuk tiga segi.
- Panaskan minyak masak dan goreng sehingga garing.
LADU AYAM
BAHAN-BAHAN
Kulit ladu
Sedikit air untuk membalut ladu
BAHAN INTI
2-3 ulas bawang putih
Serbuk lada hitam
Garam
2 sudu tepung jagung
CARA PENYEDIAAN
- Letakkan kulit ladu pada tapak tangan, kemudian letakkan satu sudu kecil inti.
- Letak air di sekeliling ladu dan lipatkan.
- Ulang langkah 1 dan 2 sehingga adunan habis.
- Kukuskan sehingga masak.
DADIH
BAHAN-BAHAN
1 liter susu kotak
⅓ agar-agar tali
Gula
Garam secubit rasa
1 liter air
CARA PENYEDIAAN
- Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
- Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan cita rasa.
- Setelah naik wap, padamkan api.
- Biarkan sejuk sedikit, kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.