Malaysia sambut baik ratifikasi nuklear ke-50

Malaysia sambut baik ratifikasi nuklear ke-50

MALAYSIA menyambut baik ratifikasi ke-50 terhadap Perjanjian Larangan Senjata Nuklear (TPNW), yang membuka jalan untuk perjanjian itu dikuatkuasakan pada 22 Januari 2021, kata Kementerian Luar dalam kenyataan pada Selasa.

Honduras negara ke-50 dan terbaharu yang mengesahkan perjanjian tersebut pada 24 Okt 2020, kata kenyataan itu.

TPNW adalah instrumen antarabangsa yang mengikat secara sah untuk melarang senjata nuklear secara meluas.

Diterima di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 7 Julai 2017, ia bertujuan melarang semua aktiviti yang berkaitan dengan senjata nuklear, termasuk pembangunan, pengujian, pembuatan, pemerolehan, pemilikan, penyimpanan, penggunaan dan penempatan.

Perjanjian itu akan menjadikan senjata nuklear haram di bawah undang-undang antarabangsa.

Kementerian berkata Malaysia menandatangani perjanjian itu pada 30 September tahun ini, menjadikannya negara ke-46 dalam perjanjian tersebut.

Pada majlis menandatangani perjanjian itu, Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah menjanjikan sokongan dan komitmen Malaysia yang berterusan bagi merealisasikan matlamat menjadikan dunia bebas senjata nuklear.

“Malaysia menegaskan komitmennya yang teguh terhadap perlucutan senjata nuklear dan akan terus bekerjasama dengan rakan-rakan lain ke arah dunia yang bebas ancaman senjata nuklear,” kata kenyataan itu.

Selepas ratifikasi Malaysia, Tuvalu, Jamaica, Nauru dan Honduras mengesahkan TPNW.

Malaysia juga mendorong negara-negara lain untuk mempercepat ratifikasi mereka terhadap perjanjian tersebut, kata kenyataan itu.

“Malaysia mendorong Senjata Nuklear dan Negara-negara bersenjata Nuklear untuk mengakui bahawa kewujudan senjata nuklear yang berterusan adalah risiko bagi semua negara, dan penghapusan senjata ini diperlukan untuk keselamatan kita bersama,” tambah kenyataan itu. – BERNAMA

CATEGORIES