Kompleks Sukan Sandakan dijadikan Pusat Rawatan COVID-19

Kompleks Sukan Sandakan dijadikan Pusat Rawatan COVID-19

PENINGKATAN kes COVID-19 di Sabah menyebabkan kerajaan menukar fungsi Kompleks Sukan Sandakan kepada Pusat Rawatan COVID-19, kata Pengarah Hospital Duchness of Kent (HDOF) Dr Francis Paul hari ini.

Beliau berkata persediaan untuk menjadikan dewan serba guna kompleks itu sebagai wad dengan menempatkan 200 katil bermula hari ini dan dijangka beroperasi minggu depan.

“Kompleks Sukan Sandakan menjadi alternatif untuk menampung pesakit COVID-19 berikutan peningkatan drastik kes positif COVID-19 di Sandakan.

“Peningkatan jumlah itu boleh membawa kepada lebihan kapasiti di HDOK,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Francis mengucapkan terima kasih kepada Majlis Perbandaran Sandakan, Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Sandakan dan Lembaga Sukan Sabah kerana membenarkan penggunaan kompleks sukan itu sebagai pusat alternatif rawatan.

“HDOK juga mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Kebajikan Sosial Sandakan kerana meminjamkan skrin penghadang untuk kegunaan di pusat rawatan (alternatif),” katanya.

Berikutan peningkatan drastik kes COVID-19 di Sandakan, Dr Francis berkata HDOK menasihatkan penduduk Sandakan untuk meneruskan semua langkah berjaga-jaga dan mematuhi prosedur operasi standard bagi mencegah penularan virus itu.

Bermula hari ini, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berkuat kuasa selama 14 hari sehingga 22 Okt di Sandakan selepas daerah itu merekodkan peningkatan jumlah kes positif.

Sandakan diisytihar zon merah sejak 6 Okt hanya tujuh hari selepas daerah itu bertukar dari zon hijau ke zon kuning (29 Sept).

Setakat semalam, Sandakan mempunyai 152 kes aktif.

— BERNAMA

CATEGORIES