Sukarelawan diperlukan bagi menambah mobilisasi pasukan bantuan di Sabah
DR NOOR HISHAM bergambar bersama pasukan perubatannya. - Foto: FB Noor Hisham Abdullah

Sukarelawan diperlukan bagi menambah mobilisasi pasukan bantuan di Sabah

TAN SRI DR NOOR HISHAM ABDULLAH menyeru lebih banyak sukarelawan perubatan dan kesihatan melibatkan diri untuk membantu Kementerian Kesihatan (KKM) dalam menangani gelombang ketiga COVID-19 di Sabah.

Kata Ketua Pengarah Kesihatan itu, sehingga hari ini, seramai 475 anggota perubatan dan kesihatan awam pelbagai kategori serta skim perkhidmatan telah digerakkan ke beberapa daerah di negeri berkenaan.

Beliau berkata, KKM menggerakkan pasukan bantuan itu ke Tawau, Lahad Datu, Semporna serta Kota Kinabalu bagi membantu menangani penularan pandemik COVID-19 dan mobilisasi pasukan itu dilakukan sejak awal peningkatan kes di sana.

“Penilaian keperluan sumber manusia akan terus dilakukan bagi membantu mengawal situasi penularan jangkitan COVID-19 di Sabah selain untuk memastikan kelangsungan perkhidmatan kesihatan di sana.

“Kebajikan semua anggota kesihatan dan perubatan akan terus diutamakan bagi memastikan mereka selaku aset utama KKM dapat menjalankan tugasan mereka dengan baik.

“Terima kasih diucapkan kepada semua anggota kesihatan dan perubatan serta semua sukarelawan yang telah sama-sama membantu memerangi COVID-19 di Malaysia setakat ini,” katanya.

Mengulas tentang rancangan kerajaan untuk mengaktifkan Hospital Medan Angkatan Tentera Malaysia di Tawau bagi melaksanakan bantuan sokongan dalam merawat kes selain COVID-19, beliau berkata, hospital itu akan menyediakan perkhidmatan Obstetrik dan Ginekologi, Pediatrik serta Pembedahan Am.

“Ini akan memberi lebih banyak ruang kepada Hospital Tawau untuk merawat kes yang memerlukan penjagaan rapi (kategori 3-5) termasuk yang dirujuk dari daerah berdekatan, khususnya Semporna.

“Kes yang tidak mempunyai gejala atau gejala ringan (kategori 1 dan 2) akan terus ditempatkan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC),” katanya. – WILAYAHKU

PETUGAS perubatan di salah sebuah lapangan terbang di Sabah.

CATEGORIES