Kanser: Saringan awal boleh selamatkan nyawa

Kanser: Saringan awal boleh selamatkan nyawa

MENGESAN dan merawat kanser pada peringkat awal boleh menyelamatkan nyawa, malah ia boleh mengurangkan kesan ke atas kewangan, pesakit masih boleh meneruskan pekerjaan dan menyara keluarga jika mereka mendapat rawatan yang tepat pada waktunya.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jumlah kos ekonomi tahunan bagi kanser melalui perbelanjaan penjagaan kesihatan dan kehilangan produktiviti dianggarkan US$1.16 trilion pada tahun 2010.

Bagaimanapun, jumlahnya mungkin lebih tinggi sekarang seiring dengan peningkatan pengesanan awal kanser berikutan pendedahan berterusan bagi pemeriksaan awal.

Di Malaysia sahaja, jumlah kes dalam tempoh lima tahun dari 2012 hingga 2016 meningkat kepada 115,238 daripada 103,507 kes yang dicatatkan dalam tempoh yang sama 2007 hingga 2011.

Berdasarkan laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan Malaysia 2012-2016, Kadar Insiden Standardisasi Umur untuk kanser berjumlah 86 kes untuk setiap 100,000 lelaki, dan 102 kes untuk setiap 100,000 wanita.

PENINGKATAN KANSER DALAM KALANGAN PESAKIT BAWAH 50

Ahli onkologi klinikal Pusat Perubatan Sunway, Dr Aqilah Othman berkata, mereka yang didiagnosis menghidap kanser pada usia bawah 50 tahun mencatatkan jumlah peningkatan.

Beliau berkata, kes-kes berkenaan kebiasaannya didiagnos setelah berada pada tahap akhir apabila mereka telahpun mempunyai simptom untuk satu tempoh waktu tetapi cenderung untuk membuangnya.

“Program saringan bertujuan untuk mengesan perubahan awal ketika itu adalah kanser awal atau bahkan pada tahap pra-kanser di mana individu itu sihat tanpa simptom.

“Ini dapat memudahkan rawatan yang tidak rumit dan pemulihan sepenuhnya selepas itu,” katanya kepada Bernama dalam wawancara di sini baru-baru ini.

Bagi individu berisiko rata-rata yang sihat tanpa gejala, Dr Aqilah mengesyorkan agar mereka memulakan pemeriksaan kanser payudara dan kolorektal dari usia 45 tahun.

Manakala pemeriksaan kanser serviks boleh dimulakan dari usia 25 tahun jika seksual aktif dan pemeriksaan kanser paru-paru dari usia 55 tahun untuk perokok atau mereka yang pernah menjadi perokok tegar pada masa lepas, katanya.

“Sekiranya kanser pangkal rahim dikesan pada tahap awal, peluang untuk bertahan adalah lebih dari 85 peratus,” tambahnya.

BAGAIMANA SARINGAN KANSER DIKENDALIKAN

Dr Aqilah menjelaskan bahawa kesedaran dan penggunaan program saringan yang disahkan adalah penting terutama dalam kalangan mereka yang berisiko lebih tinggi untuk mewujudkan sejarah kanser seperti mereka yang mempunyai sejarah kanser keluarga yang kuat dan ahli keluarga terdekat yang didiagnosis dengan kanser sebelum usia 40 tahun.

Beliau berkata, mereka yang mempunyai kecenderungan genetik perlu berbincang mengenai kes mereka dengan doktor kerana pendekatan pemeriksaan yang disesuaikan atau langkah pencegahan dapat ditawarkan termasuk pemeriksaan pada usia yang lebih muda atau peningkatan kekerapan pemeriksaan perubatan.

Aqilah berkata, pemeriksaan disasarkan kepada penduduk yang sihat dan tanpa gejala dan dilakukan secara berkala.

“Apabila terdapat gejala, seperti keletihan yang berterusan lebih dari empat minggu, kehadiran benjolan, penurunan berat badan yang tidak disengajakan dan pembuangan/darah yang tidak normal, mereka perlu segera disiasat,” tambahnya.

Dr Aqilah juga berkata, kaedah pemeriksaan yang digunakan berbeza dan boleh invasif atau tidak invasif bergantung pada jenis kanser yang disaring.

Contohnya, kehadiran najis dalam darah dapat diperiksa dengan mudah dan jika positif, ia akan disusuli dengan kolonoskopi dalam pemeriksaan kanser kolorektal yang dilakukan setiap tahun.

Pemeriksaan kanser payudara secara amnya melibatkan pemeriksaan klinikal setiap tahun, pemeriksaan mamogram dan ultrasound sementara pemeriksaan kanser serviks melibatkan ujian spekulum pap smear yang dilakukan setiap tiga tahun, dan/atau ujian swab HPV.

Kanser paru-paru menggunakan tomografi berkomputer dos rendah (CT) setiap tahun.

Dr Aqilah berkata, kebanyakan hospital besar akan mempunyai pakej pemeriksaan.

“Namun penting juga untuk memastikan hasilnya ditafsirkan dengan tepat dalam kombinasi dengan keadaan perubatan yang ada sebelumnya dan stratifikasi risiko,” tambahnya.

SIMPTOM KANSER

Kanser boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Sekiranya ia berada di kawasan yang kelihatan, seperti kulit, ia akan kelihatan jelas. Namun, jika kanser berlaku dalam badan, ia mesti tumbuh kepada satu ukuran tertentu sebelum menjadi ketara atau kelihatan seperti benjolan di payudara atau ketiak atau leher.

“Kanser yang jauh di dalam organ, ia mesti tumbuh dengan ukuran yang besar sebelum menyebabkan gejala tekanan seperti sakit, tidak selesa, pendarahan, mual dan gejala konstitusional seperti keletihan, penurunan berat badan dan rasa kenyang awal.

“Ujian darah tidak semestinya dapat mengesan kelainan pada organ-organ ini sehingga fungsinya cukup terurai sehingga dapat dilihat hasilnya di atas kertas,” kata Dr Aqilah.

Beliau juga menjelaskan bahawa ada juga kecenderungan orang untuk mengabaikan gejala ini dan bahkan ketika curiga dalam penolakan dengan harapan gejala itu hilang begitu sahaja.

“Menghadiri program saringan secara berkala dapat mengesan kanser awal yang dapat disembuhkan atau perubahan pra-kanser sebelum gejala menjadi jelas.

“Oleh itu, kesedaran dan melakukan pemeriksaan adalah langkah proaktif penting yang dapat dilakukan oleh seseorang untuk kesihatan mereka sendiri, selain menjaga gaya hidup yang sihat,” tambahnya.

ADAKAH PENANDA KANSER INDIKATOR YANG MUKTAMAD

Dr Aqilah berkata, penanda tumor tidak spesifik dan boleh dibangkitkan dalam keadaan lain bukan disebabkan oleh kanser dan menekankan bahawa tidak semua kanser dikaitkan dengan penanda tumor yang meningkat.

Dalam kanser yang berkaitan dengan parameter yang meningkat ini, ia boleh berguna untuk memantau tindak balas terhadap rawatan kanser, tambahnya.

“Sekiranya tidak ada diagnosis kanser yang diketahui atau gejala yang menunjukkan adanya kanser, penanda tumor yang meningkat dapat menimbulkan dilema diagnostik dan mungkin positif palsu yang menunjukkan peningkatan nilai jika tidak ada kanser.

“Begitu juga, keputusan negatif palsu di mana penanda tumor adalah normal sekiranya terdapat kanser boleh memberi tanda salah dan oleh itu ujian penanda tumor hanya boleh dilakukan oleh pakar profesional perubatan yang mampu menafsirkan hasilnya,” jelasnya.

Pada masa kini, orang ramai menunda pemeriksaan, rawatan dan janji temu mereka susulan pandemik COVID-19.

Beliau berkata, bagi mereka yang sihat dan tanpa gejala kanser adalah lebih elok jika menunda pemeriksaan sehingga keadaan pandemik COVID-19 bertambah baik tetapi bagi mereka yang mempunyai gejala perlulah menjalani saringan kerana kelewatan diagnosis dan rawatan boleh mempengaruhi kesannya.

“Begitu juga, mereka yang sedang menjalani rawatan dan rawatan susulan perlu bawa berbincang kes mereka dengan doktor untuk menilai risiko dan faedah rawatan atau jadual rawatan susulan.” tambah beliau.

Dr Aqilah juga berkata, tidak semua pesakit kanser sama antara satu sama lain kerana ada yang berisiko lebih tinggi mengalami kekebalan yang lebih rendah susulan rawatan mereka atau keadaan perubatan yang sedia ada, sementara ada yang mempunyai risiko yang sama dengan populasi normal.

“Sekiranya mereka yang berada dalam kategori risiko lebih tinggi menghidap COVID-19, maka pendekatan multidisiplin untuk menyesuaikan rawatan khusus untuk keperluan rawatan kanser pesakit dan komplikasi dari COVID-19 akan dilakukan,” katanya.

Terdapat banyak mitos mengenai kanser dan akan ada beberapa yang terpengaruh untuk mempercayai banyak dakwaan yang tidak berasas, menunda diagnosis dan rawatan mereka dan akibatnya memberi kesan buruk terhadap keadaan penyakit mereka.

“Kita sebagai individu harus menjaga kesihatan diri sendiri. Apabila didiagnosis menghidap kanser, belajar mengenai penyakit ini, perbincangan terbuka dengan ahli onkologi, hapuskan keraguan dan membuat keputusan yang tepat,” katanya.

Dr Aqilah berkata, mereka yang menyebarkan maklumat yang tidak betul juga harus menyedari bahawa tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab itu membebankan pesakit pada waktu sukar ini dan mereka mungkin menjadi faktor penyumbang dalam penyakit suboptimum pesakit, kadang-kadang hingga yang tidak sepatutnya menyebabkan kematian awal. – BERNAMA

CATEGORIES