Huawei catat pendapatan sebanyak 3.8% pada tahun 2020
PENGERUSI Huawei, Eric Xu di Persidangan Kemuncak Penganalisis Global Huawei

Huawei catat pendapatan sebanyak 3.8% pada tahun 2020

HUAWEI mencatatkan peningkatan 3.8 peratus iaitu sebanyak 89.14 billion CNY dan pendapatan bersihnya mencapai 3.2 peratus bersamaan 64.6 billion CNY berbanding tahun sebelumnya.

Menurut Timbalan Pengerusi Huawei, Eric Xu berkata pada tahun 2020 pelbagai cabaran terpaksa ditempuhi terutama apabila Amerika Syarikat mengharamkan urus niaga dengan Huawei.

“Pada tahun lalu, pengendali perniagaan Huawei terus berusaha untuk memastikan operasi yang stabil di lebih dari 1,500 rangkaian dan 170 negara dan wilayah.

“Bagi membantu dan menyokong kerja telekomunikasi, pembelajaran dalam talian, dan membeli-belah dalam talian semasa negara dilanda pandemik COVID-19,” katanya.

Menurut Laporan Tahunan Huawei, dengan pelancaran HarmonyOS dan ekosistem Perkhidmatan Bergerak Huawei (HMS), perniagaan pengguna Huawei bergerak maju dengan strategi AI Life Seamless (“1 + 8 + N”) untuk memberikan pengalaman pintar kepada pengguna di semua peranti dan senario, dengan fokus pada pejabat pintar, kesihatan & kesihatan, rumah pintar, perjalanan mudah dan hiburan.

Semua laporan kewangan dalam Laporan Tahunan 2020 diaudit secara bebas oleh Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG), salah satu daripada empat firma perakaunan terbesar di dunia. –WILAYAHKU– DIANA AMIR

CATEGORIES