Bantuan kewangan bulanan, sewa rumah dilanjutkan – MAIWP

Bantuan kewangan bulanan, sewa rumah dilanjutkan – MAIWP

MAJLIS Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bersetuju menyambung bantuan kewangan bulanan dan bantuan sewa rumah secara automatik susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang disambung hingga 6 Dis depan.

Menurut MAIWP dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa dengan inisiatif penyambungan bantuan secara automatik tersebut, penerima tidak perlu hadir ke kaunter Baitulmal bagi proses penilaian penyambungan.

“Penyambungan ini memberi manfaat kepada 5,629 penerima asnaf yang akan tamat pada Disember ini dan Jan 2021 dengan melibatkan perbelanjaan zakat RM1.92 juta,” menurut kenyataan itu hari ini.

Menurut MAIWP, dua bantuan berkenaan disalurkan kepada asnaf fakir, miskin dan mualaf di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan dengan jumlah bantuan bulanan bagi setiap penerima adalah antara RM300 hingga RM800.

“Bantuan sewa rumah pula membantu menampung sewa rumah bulanan dengan kadar bantuan hingga maksimum RM1,000,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, MAIWP meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai mereka yang terjejas dan berada dalam kesusahan di Wilayah Persekutuan semasa PKPB, dapat melaporkannya kepada agensi itu menerusi aplikasi telefon ‘Mobil Jejak Asnaf’ bagi memudahkan bantuan disalurkan. – BERNAMA

CATEGORIES