Trump tidak akan kembali ke Twitter

Trump tidak akan kembali ke Twitter

BEKAS Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump tidak akan dibenarkan kembali di Twitter meskipun jika memenangi jawatan presiden, menurut Ketua Pegawai Kewangan syarikat itu Ned Segal pada Rabu, lapor Agensi Anadolu.

“Polisi syarikat kami sesiapa pun tidak akan dimasukkan semula selepas dikeluarkan dari platform, tanpa mengira sama ada pengulas, CFO, atau bekas pegawai awam atau masih bertugas,” kata Segal katanya dalam temu bual dengan CNBC.

“Perlu diingat polisi dirancang untuk memastikan pengguna tidak menghasut keganasan, dan jika ada kami harus mengeluarkannya dari perkhidmatan dan dasar kami tidak membenarkan individu itu kembali,” tambahnya.

Twitter pada 8 Januari menggantung akaun Trump berikutan risiko “melanjutkan hasutan keganasan,” dua hari setelah sekumpulan penyokongnya menyerbu Capitol AS, yang menyebabkan sekurang-kurangnya lima kematian.

Trump didakwa oleh Dewan Perwakilan pada 13 Jan dengan tuduhan “menghasut pemberontakan”. Beliau presiden pertama yang dua kali didakwa dalam sejarah AS. – BERNAMA

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )