Pelajar Sekolah Afwa Al Afiyah di Gaza selamat, Siti Nurhaliza giat salur misi bantuan

Pelajar Sekolah Afwa Al Afiyah di Gaza selamat, Siti Nurhaliza giat salur misi bantuan

PENYANYI Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin bersyukur bantuan yang dihantar ke Gaza menerusi Yayasan Nurjiwa selamat tiba dan dimanfaatkan masyarakat di sana.

Bukan itu sahaja, Siti juga menzahirkan rasa syukurnya apabila kesemua pelajar dan petugas sekolah Afwa Al Afiyah di Gaza, Palestin yang dibangunkan menerusi yayasan yang diasaskannya berada dalam keadaan baik dan selamat sampai di selatan negara itu.

Beliau berkata buat masa ini hasil sumbangan rakyat Malaysia menerusi yayasan itu masih dapat terus diberikan walaupun dalam keadaan yang sangat meruncing memandangkan wakil yang juga kenalannya, Dr Mohanad masih selamat dan mampu mengendalikan sumbangan tersebut.

Siti Nurhaliza berkata tumpuan beliau dan suaminya, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa kini bagi memberi bantuan keperluan asas termasuk makanan, air bersih dan selimut untuk penduduk di sana menerusi yayasan berkenaan.

“Sekolah tersebut mempunyai lebih 100 pelajar sekolah berumur seawal usia lima hingga lapan tahun dengan lebih 10 petugas yang masih meneruskan tugas mereka yang kini tertumpu kepada kerja amal untuk penduduk yang berada di selatan Gaza,” katanya pada sesi perkongsian program Bizjihad anjuran Lembaga Zakat Selangor, baru-baru ini.

Program itu turut disertai Pengerusi Eksekutif Capital A, Datuk Kamarudin Meranun yang diadakan bagi berkongsi pengalaman kedua-dua tokoh itu mengenai kepentingan dan kewajiban mengeluarkan zakat serta kebaikan bersedekah.

Menurut pelantun lagu Romansa Kita dan Magis ini, Dr Mohanad ada memaklumkan sebelum mereka bertolak ke selatan Gaza, keadaan sekolah Afwa Al Afiyah itu masih selamat daripada bedilan bom atau serangan tentera Zionis Israel.

Katanya setiap hari Dr Mohamad akan berulang-alik dari tempat tinggal mereka ke hospital berdekatan untuk mendapatkan liputan Internet bagi berkongsi status mereka di sana untuk memastikan beliau dan suami tidak risau akan keadaan mereka.

“Sepanjang dua tahun sekolah tersebut beroperasi, ia melindungi kebanyakannya anak-anak yatim piatu.

“Namun syukur, walaupun Yayasan Nurjiwa tidak sebesar badan pertubuhan amal yang lain, kita dapat berikan bantuan terus kepada anak-anak di sana,” katanya sambil menahan sebak.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin pada Isnin, jumlah korban akibat serangan berterusan tentera penceroboh Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober sudah melepasi angka 11,540 termasuk lebih 8,000 wanita dan kanak-kanak manakala 28,200 lagi cedera.

Selain bantuan untuk rakyat Palestin, Yayasan Nurjiwa yang ditubuhkan sejak tahun 2006 itu turut membantu mangsa banjir, golongan asnaf dan bantuan persekolahan serta perubatan untuk golongan kurang berkemampuan di Malaysia. – WILAYAHKU

Share This