Cara tangani HFMD yang ibu bapa wajib tahu
SEMUA ahli keluarga perlu cakna dan bijak dalam memperkukuh kebahagiaan dengan memperkasa kerapatan keluarga. - Gambar hiasan

Cara tangani HFMD yang ibu bapa wajib tahu

SETIAP ibu bapa sudah tentunya arif dengan tabiat anak kecil mereka yang suka memasukkan hampir setiap benda ke dalam mulut sehingga merisikokan anak itu kepada penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

Pada 2023, sebanyak 9,822 kes HFMD direkodkan. Penyakit yang sangat mudah berjangkit ini sedang menular di seluruh negara ketika ini di mana terdapat 170 kluster yang menyebabkan ramai kanak-kanak menjadi sakit sehinggakan ibu bapa bergelut untuk menjaga anak-anak yang dijangkiti.

Dalam waktu yang sama mereka perlu menangani urusan kerja dan rumah tangga, selain terpaksa berhadapan dengan taska, tadika dan pusat jagaan kanak-kanak yang perlu ditutup operasi bagi mengelakkan penularan virus menjadi lebih serius.

Biarpun penyakit ini sering berlaku, namun orang ramai masih lagi tidak begitu jelas mengenainya dan apa yang perlu mereka lakukan.

Bagi memahamkan orang ramai mengenai HFMD, Ketua Jabatan Pediatrik Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Dr Erwin Khoo membentangkan fakta penting mengenainya dan turut berkongsi beberapa petua berguna untuk ibu bapa.

“HFMD sangat mudah menular dan virusnya boleh kekal dieram sehingga 14 hari. Gejala-gejala biasa HFMD termasuklah demam, luka di dalam mulut dan ruam. HFMD dan cacar air adalah contoh viral exanthem (ruam atau radang pada kulit yang disebabkan jangkitan virus).

“Tidak seperti cacar air, ruam selalunya tidak timbul pada badan tetapi pada tangan dan kaki, dan ada masanya pada lutut, siku dan punggung. Penyebab HFMD adalah virus dan biasanya ia adalah virus Coxsackie A16 dan Enterovirus 71,” kata Erwin.

Tambah beliau, virus-virus ini boleh ditemui dalam saluran pernafasan dan najis, serta di dalam lepuh berair yang terbentuk pada tangan dan kaki yang mana virus tersebut kekal mudah berjangkit pada permukaan keras untuk beberapa hari.

“Tempoh eraman biasanya di antara tiga ke tujuh hari dan boleh sehingga dua minggu. Ini menjadikan HFMD mudah merebak dalam kalangan kontak rapat dan di dalam keadaan di mana barang mainan serta perkakas dikongsi atau apabila kebersihan tangan tidak diamalkan dengan baik terutamanya ketika melakukan rutin menukar lampin kotor selepas kanak-kanak membuang air besar,” ujar beliau.

Tambah beliau, ketika kebanyakan daripada kita menganggap HFMD sebagai penyakit zaman kanak-kanak, kebanyakan kes jangkitan melibatkan kanak-kanak di bawah usia enam tahun hakikatnya, ia boleh menjangkiti orang dewasa juga.

“Sesetengah orang berpendapat orang dewasa mendapat gejala yang lebih serius, tetapi kajian mendapati orang dewasa hanya mengalami gejala lebih ringan namun orang dewasa yang dijangkiti boleh menularkan virus kepada orang lain.

“Sebagai contoh, mereka yang bekerja di pusat jagaan kanak-kanak yang ada kes HFMD, boleh membawa virus ke rumah di mana akhirnya menjangkiti pasangan, anak-anak dan ibu bapa yang sudah tua.

“Adalah tidak mustahil untuk mendapat HFMD lebih daripada sekali kerana strain yang berbeza, selain keimunan kepada enterovirus adalah bersifat sementara,” ujar beliau.

APA YANG IBU BAPA BOLEH LAKUKAN?

MEMPUNYAI pesakit HFMD di rumah bermakna ibu bapa perlu lebih berhati-hati dan berwaspada tentang kepentingan mengehadkan hubungan individu yang dijangkiti dan mengamalkan kebersihan tangan yang baik. Ia adalah sama seperti langkah pencegahan yang diamalkan ketika pandemik.

“Ibu bapa dan penjaga perlu membasuh tangan atau membasmi kuman dengan kerap, terutama selepas merawat anak yang menghidap HFMD. Kawasan umum di dalam rumah perlu sentiasa dilap dengan pembasmi kuman, elakkan berkongsi makanan serta perkasas dan tidak menyentuh mata atau hidung.

“Langkah-langkah ini perlu diteruskan sehingga 10 hari. Kanak-kanak yang disahkan mendapat HFMD perlu duduk diam di rumah untuk mencegah penyebaran jangkitan kepada orang lain.

“Namun begitu, langkah ekstrem seperti mengasingkan kanak-kanak itu bersendirian di bilik adalah agak melampau dan tidak wajib kerana virus penyebab HFMD tidak merebak melalui udara seperti jangkitan saluran pernafasan yang lain,” jelas Erwin.

Tiada ubat atau rawatan khusus untuk HFMD dan sayang sekali, tiada cara untuk mencegahnya. Walaupun terdapat virus berbeza yang menyebabkan HFMD, tetapi tiada rawatan khusus atau ubat untuk mengurangkan gejala cuma kaedah melegakan simptom.

“Beberapa remedi yang biasa dikongsikan, seperti mandi menggunakan larutan garam kasar atau berendam di dalam air berenzim, kerana ia boleh merengsakan kulit selain tiada bukti yang mengatakan cara-cara itu berkesan untuk mempercepatkan proses penyembuhan yang lazimnya mengambil masa di antara tujuh ke 10 hari,” ujar beliau. – WILAYAHKU

Share This