WP perluas disinfeksi termasuk semburan guna dron
TAN SRI ANNUAR MUSA

WP perluas disinfeksi termasuk semburan guna dron

KUALA LUMPUR – Kementerian Wilayah Persekutuan meningkatkan penggunaan asetnya termasuk dron bagi melakukan semburan disinfeksi di kawasan-kawasan berisiko tinggi jangkitan Covid-19.

Menterinya, Tan Sri Annuar Musa berkata, langkah itu bagi memastikan semburan disinfeksi dilakukan dengan lebih pantas ke kawasan yang sukar dicapai.

Beliau menegaskan, kenderaan lebih besar akan digunakan bagi semburan manual termasuk memasuki ke premis persendirian sekiranya keadaan memaksa untuk berbuat demikian.

“Kawasan dalam rumah kena jaga sendiri, kecuali kawasan kita terpaksa masuk dan bersihkan hatta dalam premis persendirian,” katanya dalam sidang akhbar secara live melalui Facebooknya hari ini.

Ia turut disiar secara langsung melalui Facebook Kementerian Wilayah Persekutuan dan Wilayahku.

DRON jenis inilah yang bakal digunakan untuk menjalankan kerja-kerja semburan disinfeksi di kawasan berisiko jangkitan Covid-19 di Wilayah Persekutuan.

Annuar berkata, pihaknya telah mengarahkan agar usaha pembersihan kawasan berkenaan dilakukan sepanjang hari perlu secara intensif.

Tambahnya, kawalan melalui sekatan jalan raya turut akan diperketatkan bagi memastikan tahap kepatuhan kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dapat terus dipertingkat.

Ini kerana kata beliau, laporan daripada Ketua Polis Kuala Lumpur menyatakan kadar kenderaan masuk ke ibu kota meningkat semula dan berdasarkan rondaan pihak polis masih ramai lagi membawa bayi bersiar-siar di tempat awam.

“Masih ada lagi yang duduk beramai-ramai di tempat tertentu, buat solat berjamaah dalam kelompok yang ramai,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, usaha memindahkan kumpulan yang terdedah kepada kontak yang positif Covid-19 di Masjid Jamek Seri Petaling telah dilaksanakan dengan sebahagiannya dibenarkan kekal di situ untuk kuarantin sukarela.

“Namun tahap pematuhan kepada syarat kuarantin sangat rendah. Mereka sepatutnya tidak boleh keluar dan ada kontak dengan orang luar dan minimumkan sentuhan.

“Jadi mereka kita akan pindahkan ke pusat kuarantin di Maktab Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan dua lagi pusat kuarantin,” katanya.

Selain itu, katanya, pihak kerajaan juga akan ambil langkah tersusun dalam memindahkan kira-kira 1,000 gelandangan kerana mereka juga tertakluk kepada PKP.

“Kita tidak akan benarkan mereka merayau-rayau dan kita akan pindahkan di tempat terkawal. Ini untuk bantu lindungi mereka supaya tidak dijangkiti,” katanya. – WILAYAHKU

CATEGORIES
TAGS