UPSI penuhi impian Aminuddin miliki kerusi roda elektrik

UPSI penuhi impian Aminuddin miliki kerusi roda elektrik

IBARAT mimpi jadi kenyataan. Begitulah diibaratkan impian pelajar berkeperluan khas Diploma Rekabentuk Pembangunan Permainan, Aminuddin Al-Hafiz Ismahisham, 20, yang menerima sebuah kerusi roda elektrik sumbangan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Aminuddin, penuntut semester 4 yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan mengakui memang sudah lama mengidamkan sebuah kerusi roda elektrik kerana mahu berdikari.
Menurutnya, sepanjang zaman persekolahan sekolah rendah dia banyak dibantu rakan-rakan sekelas yang menolak kerusi rodanya.

“Saya mahu berdikari dan tidak mahu susahkan orang lain, syukur dan terima kasih kepada UPSI bila bermurah hati sumbang kerusi roda elektrik untuk membantu pengajian saya di sini,” kata selepas menerima bantuan kerusi roda elektrik baru-baru ini.

Sumbangan disampaikan Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr Md Amin Md Taff di Bangunan Canselori, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah.

Menurutnya, sebaik mendapat peluang melanjutkan pelajaran ke UPSI, dia gembira apabila pihak universiti banyak membantu menyediakan prasarana yang lengkap.

“Selain kemudahan kolej kediaman, saya turut dibantu kemudahan pengangkutan khas setiap kali pergi dan balik ke kelas selain mempunyai rakan-rakan yang banyak membantu menolak saya menggunakan kerusi roda,” ujarnya.

Sementara itu, Md Amin, sumbangan itu merupakan inisiatif UPSI untuk membantu mahasiswa, termasuk golongan berkeperluan khas, asnaf dan B40 mendapatkan pendidikan yang sempurna sepanjang pengajian mereka.

“Ini juga merupakan salah satu teras amalan budaya yang diterapkan UPSI memastikan kebajikan warganya terpelihara dan saya percaya sumbangan ini sekali gus memberi harapan baru kepada Aminuddin untuk belajar bersungguh-sungguh mencapai cita-citanya seterusnya kembali berbakti kepada masyarakat setelah berjaya,” katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada dermawan dana Tabung UPSI Prihatin selain penyumbang dana kepada Pusat Wakaf, Endowmen, Zakat, Khairat dan Sedekah (WEZAS) UPSI bagi membantu golongan sasaran.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Dr. Norkhalid Salimin berkata, beliau akan meneruskan agenda membantu kebajikan para mahasiswa melalui Seksyen Kebajikan Pelajar di jabatannya dan mengalu-alukan orang ramai dan korporat yang prihatin untuk tampil menghulurkan sumbangan.

Demi meneruskan usaha ini, mana-mana pihak yang ingin menginfakkan harta secara wakaf ataupun memberi sumbangan boleh berbuat menghubungi 05-450 6000 atau layari laman sesawang  https://epayment.upsi.edu.my/  – WILAYAHKU

Share This