Sisa organik dilupus secara semulajadi, jimat kos pelupusan sampah

Sisa organik dilupus secara semulajadi, jimat kos pelupusan sampah

Sisa organik dilupus secara semulajadi, jimat kos pelupusan sampah

Ulat lalat askar hitam jadi makanan ternakan

Oleh NAZWIN NAZRI
winwilayahku@gmail.com
Foto NAZIRUL ROSELAN

SELAMA ini lalat dianggap sebagai serangga yang sinonim dengan kotoran dan menjadi sebab penyebar penyakit. Namun sebenarnya dari segi kitaran biologi, serangga tersebut menjadi penyelesaian secara semulajadi terhadap usaha melupuskan sisa organik.

Atas idea mentransformasikan sisa organik menjadi protein, syarikat Betsol Sdn. Bhd. (Betsol) yang menggerakkan industri bioteknologi negara menerusi penghasilan makanan haiwan ternakan menggunakan sepenuhnya sisa organik. Kaedah secara semulajadi tersebut mampu mengurangkan kos pengurusan pelupusan sampah di Bukit Tagar, Selangor.

Perkembangan itu mendorong kerjasama antara Betsol dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerusi Projek Inisiatif Hijau. Program yang bermula awal April lalu membolehkan pihak Betsol mengendalikan sisa organik hasil sisihan pemborong di Pasar Borong Kuala Lumpur untuk dijadikan sebagai makanan kepada larva lalat askar hitam.

Langkah tersebut bukan sahaja dapat mengurangkan kos pengurusan sisa organik malah dapat membantu meningkatkan hasil negara selain memajukan industri penghasilan makanan haiwan ternakan yang kini dipelopori negara luar seperti Thailand.

Usaha yang dilakukan itu juga bakal menghasilkan pulangan serta menjadikan Malaysia sebagai sebahagian pengeluar makanan haiwan Asia pada masa akan datang. Selain itu, kerajaan dapat mengurangkan kebergantungan import produk berkaitan dari luar negara berikutan pada masa ini, negara tidak mempunyai pengeluar produk makanan haiwan.

Bermula dengan mengumpul sisa sisihan pemborong, Betsol kemudiannya memproses sisa tersebut untuk dijadikan makanan larva lalat askar hitam. Rantaian kehidupan serangga berkenaan membolehkan produk makanan haiwan dihasilkan yang mana sebahagian larva dikeringkan dan ditambah baik dengan formula istimewa daripada Betsol untuk dijadikan makanan haiwan.

Lebih menarik apabila produk tersebut kaya dengan protein dan amat baik untuk haiwan ternakan seperti ayam, ikan dan lembu.

Ketua Pegawai Pemasaran Betsol, Thomas Pui berkata, proses penghasilan makanan haiwan ternakan bermula apabila lalat laskar hitam menghasilkan telur yang kemudiannya menjadi larva atau ulat.

”Larva lalat askar hitam berkenaan akan memakan sisa organik tersebut yang telah dihancur dan diformulasi supaya tidak berbau busuk serta bersih. Ekoran itu, kita bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui pengurusan sisa organik di pasar borong kerana bahan berkenaan boleh dijadikan makanan larva.

”Selepas 18 hari, larva berkenaan akan menjadi kepompong selama kira-kira 15 hari sebelum bertukar kepada lalat askar hitam. Kitaran hidup serangga ini sentiasa dijaga dan dipantau,” katanya.

Menurut Thomas, bagi menghasilkan dedak, larva lalat askar hitam itu dikeringkan dan dicampur dengan beberapa bahan lain sebelum dijadikan palet makanan.

”Ada juga yang menggunakan ulat tersebut secara langsung sebagai makanan haiwan ternakan seperti ayam. Lebih menarik apabila najis ulat berkenaan pula boleh dijadikan baja pokok. Kesemua hasil daripada lalat askar hitam kita adalah sepenuhnya organik dan bersih,” jelas beliau.

Sehubungan itu, bagi memastikan produk makanan haiwan ternakan yang dihasilkan Betsol berkualiti, pihaknya telah berkolaborasi dengan penyelidik dari beberapa buah universiti seperti Universiti Malaysia Terengganu (UMT) fokus dalam penghasilan makanan ikan.

”Kerjasama yang dilakukan dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) pula bakal menghasilkan dedak ayam dan bagi memastikan kedua-dua produk yang dijadikan makanan haiwan selamat manakala kerjasama dengan Universiti Sains Malaysia (USM) dilakukan di mana penyelidik telah menganalisis bahawa ulat yang digunakan itu tidak membawa kuman serta selamat dimakan haiwan ternakan,” jelasnya.

Menurut Thomas, kedua-dua hasil produk tersebut akan siap sepenuhnya pada penghujung tahun ini dan syarikatnya akan menjadi penyumbang terbesar makanan haiwan kepada negara sekali gus mengurangkan jumlah import dari negara luar.

”Kita juga dalam proses untuk menjalin usahasama dengan pihak Universiti Teknologi Mara (UiTM). Penyelidikan dibuat tentang penggunaan antibakteria yang terkandung dalam larva lalat askar hitam untuk dijadikan ubat atau vaksin kepada manusia.

”Kajian tersebut akan dilakukan kerana kita mendapati ulat berkenaan dapat hidup dalam persekitaran yang kotor seperti sisa organik malah menjadikan sisa berkenaan sebagai sumber makanan,” katanya.

Mengulas tentang penghasilan produk makanan haiwan ternakan, Thomas memberitahu, larva lalat askar hitam merupakan serangga yang mempunyai sumber protein tinggi dan sesuai dijadikan makanan haiwan ternakan yang kemudiannya dijadikan makanan manusia.

Jelas beliau, sejak ditubuhkan pada Ogos 2018, Betsol berjaya memperoleh lima tan larva kering dalam tempoh sebulan manakala 10 tan bagi najis yang dijadikan baja.

Sehubungan itu, beliau berharap golongan berpendapatan rendah (B40) yang berminat untuk menghasilkan atau menjadi penyumbang larva lalat askar hitam agar dapat tampil bekerjasama dengannya.

Malah katanya, proses penjagaan rantaian kehidupan serangga tersebut juga mudah serta bersih selain tidak berbau.

CATEGORIES