Penjaja, peniaga kecil sambut baik inisiatif Perdana Menteri
PBT dan DBKL digesa untuk menyediakan kemudahan insfrastruktur yang selesa dan kondusif kepada peniaga dan penjaja kecil untuk menjalankan peniagaan.

Penjaja, peniaga kecil sambut baik inisiatif Perdana Menteri

SERUAN Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terutamanya di kawasan bandar khususnya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menyediakan kemudahan infrastruktur yang selesa kepada penjaja dan peniaga kecil untuk menjalankan perniagaan dalam suasana kondusif disambut baik oleh golongan tersebut.

Pastinya seruan itu menggembirakan golongan yang sebelum ini terpaksa berniaga dalam keadaan yang tidak selesa serta berhadapan dengan situasi tertentu termasuklah lokasi tidak strategik.

MOHD FAROUK

Bagi peniaga nasi ambeng di Tasik Seri Rampai, Mohd Farouk Abdul Nasir, 31, menganggap perkara ini akan membantu para peniaga mendapat ruang yang lebih selesa dengan dipenuhi pelbagai kemudahan.

“Rata-rata peniaga dan penjaja kecil terutama di jalanan tidak mempunyai ruang khusus dan operasi niaga hanya tertakluk pada waktu yang dinyatakan dalam lesen perniagaan, jadi kami harap setiap projek pembangunan yang akan disediakan oleh pihak berkaitan dilengkapi pelbagai kemudahan seperti air, api dan sebagainya.

“Dengan adanya penambahbaikan dan kemudahan seperti ini juga, ia bukan sahaja membuka peluang kepada peniaga untuk menjana pendapatan sebaliknya tidak perlu menghalang kesesakan lalu lintas dan ruang parkir kenderaan ketika menjalankan perniagaan di bahu
jalan,” katanya kepada Wilayahku.

KALSOM ANUAR

Perkara ini turut disambut baik oleh peniaga Kopi Hainan, Kalsom Anuar, 41, yang juga mengharapkan agar pihak DBKL mencadangkan
lokasi-lokasi niaga yang bertepatan terutama ruangan khas untuk penyimpanan barang.

“Lokasi niaga di Tasik Sri Rampai ini, kami tidak dibenarkan untuk menyimpan barang di sini sebaliknya perlu simpan kesemua barang setelah habis berniaga. Jadi itu menyukarkan peniaga untuk membuka dan menyimpan semula setiap kali operasi.

“Saya harapkan dengan inisiatif dan tindakan yang akan dilakukan ini lebih menyenangkan peniaga dan membawa kebaikan untuk kami
menjana pendapatan,” katanya.

MUHAMMAD AZMI

Sementara itu, peniaga air kelapa, Muhammad Azmi Mohd Azril, 36, berkata tindakan DBKL membolehkan peniaga memohon
lesen perniagaan bermusim seperti Bazar Ramadan dan Bazar Aidilfitri secara terus di pejabatnya adalah satu usaha terbaik yang dilakukan.

“Permohonan secara terus tanpa pembabitan orang tengah ini ada baik dan buruknya. Ia mungkin memudahkan bagi sesetengah pihak kerana segalanya akan diuruskan dan dilindungi oleh Persatuan Penjaja tetapi ada juga yang menganggap ia satu tindakan bagus  memandangkan kini ia boleh dimohon secara dalam talian.

“Walau bagaimanapun, saya harap inisiatif ini akan membawa kemudahan yang lebih selesa kepada kami dalam menjana pendapatan dan memacu ekonomi negara,” katanya.

Terdahulu, Anwar dalam ucapan perasmian Konvensyen Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan 2022 (HPPK2022) menggesa kemudahan itu perlu disediakan agar peniaga kecil dapat menjalankan perniagaan dengan lebih selesa dan mempunyai kemudahan asas mencukupi memandangkan golongan berkenaan turut menyumbang kepada ekonomi negara.

Susulan pertemuannya dengan Jabatan Wilayah Persekutuan (JWP) dan DBKL, pentadbir bandar raya itu diberi tempoh selama tiga bulan bagi mengemukakan rencana baharu untuk pengindahan ibu kota sambil tidak mengesampingkan hak serta keselesaan golongan penjaja dan peniaga kecil berniaga. – WILAYAHKU

Share This