Peniaga, penjaja kecil perlu mohon lesen sebelum 31 Disember – Jalaluddin
JALALUDDIN (tengah) menyerahkan lesen perniagaan statik kepada seorang peniaga Jalan Palong, Taman Miharja dalam satu majlis di Pusat Rekreasi Cheras hari ni.

Peniaga, penjaja kecil perlu mohon lesen sebelum 31 Disember – Jalaluddin

PENJAJA dan peniaga kecil di sekitar ibu kota yang tidak memiliki lesen perniagaan digesa untuk mengemukakan permohonan lesen perniagaan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sebelum 31 Disember ini.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias berkata DBKL akan menjalankan operasi pemutihan terhadap golongan itu bermula 1 Januari ini bagi mengelakkan tindakan penguatkuasaan dilaksanakan kepada mereka selepas tarikh tersebut.

“Bermula bulan 1 Oktober ini, tindakan penguatkuasaan akan dilonggarkan bagi memberi peluang kepada peniaga kecil dan penjaja di Kuala Lumpur untuk mendapatkan lesen perniagaan yang sah kepada pemohon yang layak.

“DBKL tidak akan berkompromi kepada mana-mana peniaga yang tidak memiliki lesen yang sah selepas dari tarikh tersebut,” katanya dalam sidang media selepas Majis Penyerahan Surat Tawaran Lesen Sementara Penjaja Statik Jalan Palong Taman Miharja hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan Parlimen Cheras, Datuk Patrick Sim Eng Peng dan Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Mahadi Abdul Shukor.

Tambahnya dalam tempoh tersebut, pihaknya akan memberi kelulusan kepada mereka yang layak termasuk peniaga kecil, penjaja dan pengusaha food truck.

Terdahulu Jalaluddin menyampaikan lesen perniagaan statik kepada 18 peniaga yang berniaga di Jalan Palong, Taman Miharja, Cheras. – WILAYAHKU

Share This