Paukes jadi kegemaran masyarakat tempatan
ROSLINDAWATI menunjukkan kuih paukes yang telah siap.

Paukes jadi kegemaran masyarakat tempatan

KUIH paukes merupakan antara kuih yang mendapat tempat di hati masyarakat tempatan. Namun ramai yang tidak tahu kuih tersebut merupakan makanan
tradisional dari negara Indonesia.Di negara seberang, ia dikenali dengan nama kuih pukis dan biasa ditemukan di pasar sekitar negara itu. Kebiasaannya ia dijadikan juadah untuk dinikmati ketika sarapan pagi mahupun petang.

Di Malaysia, antara perniagaan kuih pukis yang dikenali ramai adalah Apam Sri Paukes ABA Eee terletak di Jalan Chowkit, Kuala Lumpur. Ia diusahakan Roslindawati Mohamad, 41, bersama sepupunya sejak dua tahun lalu.

“Kuih ini digemari ramai kerana keenakan manisan pada kuih tersebut. Ia adalah gabungan cita rasa Indonesia. Resipi ini juga saya perolehi daripada arwah pakcik dan suami saya yang mana mereka berdua pernah menjual kuih ini.

“Istimewanya rasa manisan kuih ini hanya bergantung kepada bancuhan perisa seperti vanila, pandan, coklat dan jagung,” ujarnya menjelaskan kuih tersebut tidak mempunyai inti.

Katanya kepada Wilayahku, ramai pelanggannya keliru antara cara membuat kuih paukes dengan apam balik kerana cara memasak keduaduanya adalah sama.

“Proses memasak kuih ini lebih kurang sama dengan apam balik dan ia hanya menggunakan bahan-bahan seperti tepung, telur, marjerin, soda dan minyak masak.

“Tepung yang telah dicampurkan dengan perisa dituangkan ke acuan kemudian ditambah perisa coklat sebagai hiasan seterusnya dibiarkan selama lima minit. Pastikan api tidak terlalu besar namun ia perlu sentiasa dipantau agar tidak hangit.

“Jika warna kuih itu sudah berubah keperangan dan rasa lembut, ia menandakan kuih ini telah masak
sepenuhnya,” ujarnya kuih tersebut dijual dengan harga RM0.50 sebiji.

Katanya lagi, kuih ini tidak basi sebaliknya tahan selama tiga hingga empat hari dan rasanya masih lembut walaupun dikukus semula.

“Pelanggan boleh memilih manamana perisa yang digemari namun antara perisa yang menjadi kegemaran ramai adalah pandan dan jagung,” jelasnya.

TUAH TULAR DI TIKTOK

BERMULA dengan satu video yang ditularkan oleh salah seorang pelanggannya di TikTok, kuih Apam
Sri Paukes ABA Eee terus mendapat sambutan orang ramai sehingga 25 kilogram tepung yang dibawanya setiap hari habis terjual.

Alhamdulillah berkat tular di TikTok ramai pelanggan datang membeli sehingga ada yang sanggup beratur panjang terutama pada hujung minggu untuk merasai kuih ini.

“Selain itu, saya juga turut mendapat tempahan majlis keraian seperti perkahwinan, rumah terbuka
dan sebagainya,” katanya yang pernah mendapat tempahan sebanyak 300 hingga 400 biji sehari. – WILAYAHKU 

Share This