MDEC anjur kelas percuma bantu PKS 
KELAS mingguan #SayaDigital dijalankan secara maya menerusi laman sosial Facebook.

MDEC anjur kelas percuma bantu PKS 

MALAYSIA Digital Economy Corporation (MDEC) telah menganjurkan kelas maya percuma bertajuk “Ambil dan Sunting Gambar Menerusi Telefon Pintar” menerusi Kelas Mingguan #SayaDigital di Facebook.

Ia bagi membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menghasilkan kandungan digital seperti gambar produk yang berkualiti setara dengan jurukamera profesional dengan hanya menggunakan telefon pintar masing-masing.

Menerusi kelas bersama Munzir Rahim, seorang jurukamera mudah alih, orang ramai telah didedahkan berkenaan teknik yang betul dalam mengambil dan menyunting gambar menerusi telefon pintar serta menggunakan aplikasi penyuntingan percuma yang terdapat di pasaran.

Munzir berkata tidak semua orang mempunyai kemampuan untuk memiliki kelengkapan kamera berkualiti khususnya usahawan kecil yang menjalankan perniagaan menerusi media sosial.

“Disebabkan kekangan berkenaan, saya telah mengambil inisiatif untuk menerokai teknik mengambil dan menyunting gambar dengan hanya menggunakan telefon pintar. Fokusnya adalah untuk memanfaatkan segala fungsi teknikal yang ada di kamera telefon pintar dan aplikasi suntingan gambar percuma.

“Kelas percuma yang dianjurkan oleh MDEC ini merupakan satu inisiatif yang cukup baik untuk membantu orang ramai khususnya PKS yang mahu belajar teknik ini bagi membantu meningkatkan semula perniagaan mereka yang telah terkesan teruk akibat pandemik sebelum ini,” katanya.

Munzir turut berkongsi tutorial menyunting gambar menerusi penggunaan aplikasi percuma dan mudah digunakan oleh sesiapa sahaja seperti Snapseed dan Canva.

“Untuk menggunakan jurugambar atau penyunting profesional kosnya pasti tinggi, oleh itu penggunaan aplikasi seperti ini telah menjadi satu keperluan bagi PKS dan juga freelancer yang baru menceburi bidang perniagaan atau berdepan dengan kekangan modal,” tambahnya yang mengakui meskipun aplikasi digunakan adalah percuma namun kualiti gambar yang dihasilkan sangat baik dan memberi kebebasan kepada pengguna untuk menggunakan kreativiti mereka dalam suntingan.

Jelasnya lagi PKS perlu proaktif dalam menimba pengetahuan dan kemahiran digital sama ada secara formal atau pun menerusi pelbagai saluran percuma seperti yang ditawarkan dalam Kelas Mingguan #SayaDigital anjuran MDEC, selaras dengan konsep Keluarga Malaysia iaitu untuk memulihkan dan meningkatkan ekonomi rakyat secara inklusif.

Kelas mingguan #SayaDigital merupakan salah satu inisiatif di bawah Gerakan #SayaDigital yang bertujuan untuk meningkatkan kemahiran digital rakyat Malaysia dalam usaha menerokai ekonomi digital selain mewujudkan kesedaran dalam teknologi digital, gaya hidup pintar dan peluang sama rata kepada rakyat. -WILAYAHKU

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )