Kuala Lumpur, Putrajaya beralih ke Fasa 2 PPN lusa ini

Kuala Lumpur, Putrajaya beralih ke Fasa 2 PPN lusa ini

WILAYAH Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya akan beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula Jumaat ini (10 September).

Menterinya, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata, Labuan pula akan dijadikan seperti Pulau Langkawi, Kedah yang dibuka semula di bawah program gelembung pelancongan mulai 16 September ini.

Bagaimanapun, beliau yang juga Pengerusi Pusat Pengurusan Krisis COVID-19 (CCMC) Wilayah Persekutuan mengingatkan supaya masyarakat khususnya warga kota mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

“Mulai 10 haribulan ini (10 September) Wilayah Persekutuan akan masuk ke Fasa Kedua. Labuan sama seperti Langkawi,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Beliau berkata demikian selepas meninjau tapak dan hasil produk pertanian kebun bandar Hijrah Warrior di Taman Desa, Kuala Lumpur petang tadi.

Terdahulu, berkata mengenai program tersebut, Shahidan mengumumkan Hijrah Warrior Mart yang bakal memasarkan hasil produk pertanian dari Hiliran Anjung Kelana akan memulakan operasi pertamanya pada 1 Oktober nanti.

“Gerai pertama akan dibuka di Teratak Muhibbah 1, Taman Desa. Ia akan beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 9 malam.

“Seramai empat orang gelandangan akan berkerja mengikut syif (2 orang bagi setiap syif) dengan gaji minima sebanyak RM1,200 dan turut disediakan tempat penginapan percuma,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, peserta Hijrah Warrior Mart juga diberi pendedahan khusus mengenai pengurusan perniagaan secara fizikal dan atas talian (online) yang membolehkan orang ramai membeli produk-produk mereka dengan lebih mudah.

Hijra Warrior merupakan kelompok gelandangan yang diselamatkan di sekitar Kuala Lumpur semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama.

Mereka kini diberi bimbingan dan motivasi supaya dapat bersama dengan masyarakat lain. – WILAYAHKU

 

WBB akan diteruskan di Kuala Lumpur

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )