Kolaborasi bersama MTIB, PPj terima set perabot
FADLUN (lima kanan) dan Mahpar bertukar nota kolaborasi baru-baru ini.

Kolaborasi bersama MTIB, PPj terima set perabot

PERBADANAN Putrajaya (PPj) komited dalam usaha memastikan Putrajaya menjadi sebuah Bandar Pintar dan Bandar Raya Pentadbiran Mampan bertaraf dunia dalam semua aspek menjelang tahun 2025.

Sehubungan itu, PPj berkolaborasi dengan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) membangunkan taman rekreasi di Anjung Floria dengan kemudahan menarik buat pengunjung.

Menariknya, baru-baru ini PPj menerima empat set perabot taman yang diperbuat daripada Wood Plastic Composite (WPC) daripada MTIB untuk dimanfaatkan pengunjung di samping mempromosikan perabot taman yang berkonsep hijau dan mesra alam kepada orang ramai.

Menurut Naib Presiden Kanan, Datuk TPr Fadlun Mak Ujud, empat set perabot taman itu terdiri daripada bangku taman (bench), meja dan tong sampah (litter bin) yang dihasilkan daripada dua bahan utama iaitu kayu dan plastik.

“Pemilihan penempatan perabot di Anjung Floria adalah tepat kerana kawasannya yang strategik dan telah dikenal pasti sebagai tempat persinggahan atau pit stop kepada pengunjung.

“Ia juga dilengkapi pelbagai kemudahan yang lengkap dan teratur termasuk Taman Persahabatan Malaysia China, English Garden, Pantai Pasir (Sandy Beach), Lake Cabin (kafe), Kedai Basikal Qayoh (sewaan basikal), aktiviti berkayak, memancing, remote control boat, Nurseri Pokok (Garden Shop) dan lokasi Floria Diraja Putrajaya yang bakal berlangsung pada 29 Ogos hingga 4 September 2022,” katanya selepas Majlis Penyerahan Perabot Taman WPC dan Pertukaran Nota Kolaborasi di Anjung Floria, Presint 4, Putrajaya.

Turut hadir Naib Presiden Jabatan Landskap dan Taman PPj, LAr. Aziz Buang dan Setiausaha Bahagian Kanan Bahagian Kemajuan Industri Kayu-Kayan, Tembakau dan Kenaf (KTK), Pubadi Govindasamy.

Mengulas lanjut, Fadlun berkata, penggunaan produk WPC yang merupakan produk alternatif kayu berciri hijau dan mesra alam ini perlu diperluaskan penggunaannya dalam memastikan penggunaan gentian semula jadi bagi penghasilan produk berasaskan kayu dapat dikurangkan dalam kebergantungan terhadap sumber asli bagi memastikan pembangunan industri perkayuan negara yang mampan.

“Dengan projek kolabrasi ini PPj berharap galakan penggunaan produk biokomposit khususnya WPC ini diperluaskan sebagai salah satu material gentian yang lebih tahan dan menjimatkan selain dapat membantu meningkatkan jualan produk WPC tempatan serta dapat menyokong industri WPC di Malaysia,” ujar beliau.

Sementara itu, Ketua Pengarah MTIB, Mahpar Atan berharap inisiatif ini dapat membimbing orang ramai tentang cara mengitar semula sisa biokomposit dan mewujudkan kesedaran tentang kepentingannya.

“Aplikasi penggunaan produk WPC wajar dipelbagaikan kerana keunikannya menyerupai kayu semula jadi, mempunyai ketahanan terhadap lembapan dan serangan anai-anai serta hanya memerlukan penyelenggaraan yang minimum.

“Di samping itu, penggunaan gentian semula jadi bagi penghasilan produk berasaskan kayu dapat mengurangkan kebergantungan terhadap sumber hutan asli, sekali gus memastikan pembangunan industri perkayuan negara yang mampan,” katanya. – WILAYAHKU

Share This