Khemah jual barangan keperluan disediakan di tiga premis zon merah
PKPD dilaksanakan bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19 berlaku.

Khemah jual barangan keperluan disediakan di tiga premis zon merah

PUTRAJAYA – Kerajaan akan menyediakan sebuah khemah yang menjual barangan asas berhampiran tiga premis yang dikenakan tindakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bagi mengelakkan penghuninya keluar mendapatkan barangan keperluan.

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri TPr. Annuar Musa berkata, langkah tersebut diambil bagi memutuskan rantaian penularan wabak Covid-19 berikutan kebanyakan unit di premis berkenaan padat penduduk selain khuatir masalah lain akan berbangkit termasuk isu makanan.

“Kita akan bekerjasama dengan pembekal atau penjual makanan untuk memasang khemah jualan barang keperluan termasuk beras, minyak, gandum dan sebagainya di tempat tertentu.

“Mereka dibenarkan turun dalam bilangan tertentu untuk membeli, kita galakkan mereka tempah dengan cara menghantar dan diletakkan di luar bangunan.

“Kita terpaksa adakan kawalan ketat kerana di bawah PKPD ini, kita tidak boleh membenarkan mereka yang berada di dalam bangunan untuk keluar kerana kita sedang adakan ujian sampel kepada seberapa ramai yang dirasakan terdedah kepada yang positif,” katanya dalam sidang akhbar hari ini.

Menurut Annuar, pada masa ini, di telah ada 30 kes positif dan ia adalah tinggi bagi satu blok jika dibandingkan dengan 40 kes bagi satu daerah yang diisytiharkan zon merah.

Jelas beliau, terdapat satu kes seorang penghuni di Plaza One City melarikan diri daripada dan ia membahayakan dirinya serta orang lain sekiranya dia mempunyai simptom Covid-19. – WILAYAHKU

CATEGORIES
TAGS