Kehebatan DBP pada bahasa, buku

Kehebatan DBP pada bahasa, buku

Baru-baru ini tertular kontroversi mengenai binaan berbentuk buku terbuka di atas Menara Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Binaan itu perlu diruntuhkan kerana keadaannya yang boleh mendatangkan bahaya. Besi-besi sokongannya berkarat dan boleh menyebabkan ia jatuh. Maka sebelum perkara itu berlaku, adalah lebih baik ia dirobohkan.

Keputusan pihak bertanggungjawab tidak ada kena-mengena dengan agama dan politik. Ia dibuat semata-mata disebabkan oleh keselamatan. Namun isu itu telah dimainkan oleh pihak-pihak tertentu yang berkepentingan politik dengan menyebutkan binaan itu sebagai rehal. Apabila rehal, maka dikaitkan dengan agama, dengan menggambarkan seolah-olah kerajaan mahu menghapuskan lambang-lambang agama.

Walaupun penjelasan sudah dibuat tetapi ada saja pihak yang tetap menolak kenyataan itu dan terus menimbulkan keraguan di kalangan masyarakat. Gambar-gambar yang menunjukkan besi-besi karat tidak dipedulikan.

Tujuan pihak-pihak itu adalah sama ada untuk memburukkan kerajaan atau sememangnya fikiran serta hati sudah menjadi sebegitu rupa hingga mereka sentiasa melihat semua perkara sebagai negatif dengan mencurigai bahawa terdapat konspirasi yang sedang mengancam agama.

Terhadap DBP, banyak isu yang wajar difikirkan mengenai keadaan Bahasa Malaysia yang menghadapi pelbagai cabaran dalam zaman globalisasi dan teknologi tinggi. Mentaliti mengungkit perkara remeh seperti binaan di atas Menara DBP itu adalah suatu yang mengecewakan.

Islam sebagai agama rasmi negara adalah salah satu juzuk penting jati diri negara. Juzuk lain yang juga penting adalah kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Lantaran itu, namanya juga adalah Bahasa Malaysia. Seperti mana cogan kata DBP, Bahasa Jiwa Bangsa maka, Bahasa Malaysia adalah jiwa Bangsa Malaysia.

Dalam urusan bahasa, pihak berkuasanya terletak pada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Dewan ini mula ditubuhkan pada tahun 1956 sebagai Balai Pustaka. Walaupun agensi ini bertaraf jabatan tetapi ia merupakan badan berkanun berautonomi yang terletak di bawah Kementerian Pendidikan dengan lembaga pengarahnya sendiri. Namanya yang mempunyai perkataan dewan adalah satu keistimewaan hingga ia menjadi jenama untuknya.

Maka buku-buku terbitannya ada yang bernama Bacaan Dewan, Dewan Readers dan Kamus Dewan. Begitu juga dengan majalah-majalahnya, Dewan Bahasa, Dewan Masyarakat, Dewan Pelajar, Dewan Sastera, Dewan Budaya, Dewan Siswa, Dewan Kosmik, Dewan Agama dan Falsafah dan lain-lain.

Dewan secara biasanya bermaksud bangunan atau ruang besar tempat orang berkumpul. Ia berasal dari perkataan Divan dari bahasa Parsi. Ia bermaksud pejabat yang mempunyai kuasa. Tetapi pejabat dalam tradisi Parsi berbentuk ruang besar dengan pegawai-pegawai serta ketuanya duduk bersila di kerusi empuk panjang, duduk separuh baring berbincang menguruskan sesuatu. Dalam tradisi Arab, ia juga menjadi perkataan majlis. Perkataan Divan ini juga digunakan di India apabila kerajaan Moghul memerintah. Namun perkataan Divan ini masuk ke bahasa Inggeris untuk membawa maksud kerusi panjang sofa.

Tetapi nama awal DBP menggunakan perkataan balai iaitu Balai Pustaka. Makna balai adalah juga seperti perkataan dewan tetapi ia digunakan dalam tradisi sejarah Melayu. Balai Pustaka yang asal diwujudkan pada tahun 1908 oleh kerajaan kolonial Belanda di Betawi apabila ia mengubah nama dari Kantor Pembacaan Rakyat yang ditubuhkan pada tahun 1917.

Balai Pustaka bagi ditubuhkan oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu pada Jun 1956, iaitu sebelum negara mencapai kemerdekaan dan diletakkan di bawah Kementerian Pelajaran dengan pejabatnya terletak di Johor Baharu. Profesor Diraja Ungku Aziz Abdul Hamid memainkan peranan besar dalam usaha penubuhannya. Pada September 1956, kerajaan mengubah nama Balai Pustaka kepada Dewan Bahasa dan Pustaka mengikut perakuan Kongres Persuratan dan Bahasa Melayu Ketiga yang diadakan di Singapura dan Johor Baharu.

Apabila Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, ia ditempatkan di sebuah bangunan yang merupakan bekas wad hospital di Jalan Young, iaitu berhampiran dengan Hospital Tanglin Kuala Lumpur.

Pada tahun 1962, DBP mendapat bangunannya sendiri di Airport Road. Jalan itu kemudian bertukar nama menjadi Jalan Lapangan Terbang Lama dan kini dikenali sebagai Jalan Dewan Bahasa. Bangunan DBP itu direka bentuk oleh Dato’ Lee Yew Thim. Beliau adalah arkitek yang rekabentuknya menjadi ikonik dan mencirikan identiti Kuala Lumpur sebagai ibu kota sebuah negara muda yang baru merdeka. Senibina beliau adalah modenis gaya Art-Deco.

Selain Bangunan DBP, karya-karya beliau yang lain ialah Bangunan UMNO lama di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Masjid Ar-Rahman Universiti Malaya, Stadium Chinwoo, Masjid Ubudiah di Kerling, Masjid Jamek Kampung Baru, Masjid India, Bangunan YMCA, Masjid Negeri Kuching, Federal Hotel, Dewan Orang Ramai Raub, Sekolah Methodist Boys (MBS), Too Building, dan Hospital Tanjong Karang.

Warisan nasional

Apa yang menjadikan bangunan DBP menarik ialah mural di depan dindingnya, yang sudah wajar dianggap sebagai karya warisan nasional.

Mural yang mencoretkan aspirasi negara itu berusaha mengungkapkan semangat cogan kata Bahasa Jiwa Bangsa. Mural itu adalah hasil karya Ismail Mustam, seorang pelukis yang pernah bekerja sebagai pelukis ilustrasi dan reka bentuk buku di DBP.

Mural di bangunan DBP itu memenangi Hadiah Utama Pertandingan Lukisan Mural 1960. Selain itu beliau juga menjadi pelukis mural untuk Malay Youth Hostel Association dan di bangunan UMBC di Bangkok. Lukisan terkenal beliau ialah Hang Tuah dan Hang Jebat yang dihasilkan pada tahun 1961.

Pertama kali penulis mengunjungi bangunan DBP ini adalah pada tahun 1969. Pada masa itu penulis berusia 10 tahun dan dibawa oleh bapa untuk melihat suatu Pameran Perdagangan Soviet Union yang diadakan di Balai Budaya.

Tetapi penulis mula mengenali DBP apabila menggunakan buku teks terbitannya iaitu Bacaan Dewan ketika darjah lima pada tahun 1970. Pada tahun itu juga, penulis mula membaca majalah Dewan Pelajar setiap bulan.

Sekitar tahun 1975 dan 1976 sebagai pelajar tingkatan empat dan lima, penulis juga sering mengunjungi bangunan DBP, selain dari pergi ke kedai bukunya, dari masa ke masa penulis juga menonton teater di situ. Antaranya ialah karya Dinsman berjudul Protes dan Bukan Bunuh Diri.

Namun dua peristiwa yang bersejarah penulis saksikan, ketika itu sebagai seorang pemberita yang membuat liputan di bangunan DBP itu ialah pada tahun 1982. Pertama ialah Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO di mana Anwar Ibrahim mengalahkan Dato’ Suhaimi Kamaruddin. Kedua, Muktamar Tahunan Pas yang menyaksikan kejatuhan Datuk Asri Muda dan digantikan dengan Yusuf Rawa.

Bangunan lama DBP itu kini dikenali sebagai Wisma DBP apabila didirikan Menara DBP hampir 20 tahun lalu. Balai Budaya itu kini dikenali sebagai Balai Budaya Tun Syed Nasir. Wisma DBP dan Menara DBP adalah sebahagian daripada mercu tanda Kuala Lumpur. Namun kehebatan DBP bukan terletak pada bangunannya, tetapi pada peranannya terhadap bahasa dan budaya termasuk penerbitan buku-bukunya.

CATEGORIES