Inisiatif untuk penghuni PA, PPR cari kerja
PENGHUNI PA, PPR juga diberi keistimewaan untuk merebut peluang pekerjaan.

Inisiatif untuk penghuni PA, PPR cari kerja

PENDUDUK perumahan awam (PA) dan Projek Perumahan Rakyat (PPR) tidak terkecuali mendapat peluang pekerjaan menerusi program MYJob@PA/PPR yang dilancarkan oleh Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP).

Inisiatif ini menawarkan peluang pekerjaan kepada penghuni di PA, PPR yang terkesan apabila kehilangan pekerjaan pasca COVID-19 selain turut memberi peluang penambahan pendapatan
sampingan.

Menurut Setiausaha Bahagian Sosio Ekonomi, Datuk Muhammad Azmi Mohd Zain, perbincangan bersama Jabatan Tenaga Kerja (JTK), Wilayah Persekutuan dan Pertubuhan Keselamatan
Sosial (PERKESO) telah dibuat pada 14 Julai 2020 berkenaan program tersebut.

 AZMI

“Projek perintis ini telah dilaksanakan di premis-premis di bawah PA/PPR bermula Ogos 2020 untuk membantu meringankan beban penduduk di beberapa lokasi yang terpilih di sekitar ibu
kota.

“Enam buah lokasi PPR terpilih iaitu PPR Raya Permai, PPR Desa Petaling, PA Seri Johor 4AB, PPR Laksamana, PA Seri Sarawak, PA Jalan Hang Tuah dan Kompleks Perniagaan Seri Selangor,” ujar beliau.

MYJob@PA/PPR bukan sahaja meringankan dari segi ekonomi bahkan pekerja juga tidak perlu bekerja jauh daripada rumah kerana mereka akan berkumpul dan berpusat di kawasan perumahan masing-masing.

“Jadi tidak perlu pening memikirkan tambang untuk pergi ke tempat kerja dan juga bagi golongan surirumah misalnya mereka boleh melihat perkembangan anak-anak di rumah tanpa perlu menghantar ke pusat asuhan dan sebagainya,” ujar beliau.

Pelbagai jenis pekerjaan dijalankan antaranya jahitan, gubahan bunga, bakeri, pembuatan makanan dan juga pembungkusan.

Sebelum ini, majlis penyerahan surat tawaran kepada 141 orang PSH bersama YB Menteri Wilayah telah diadakan pada 15 Julai 2020 (Rabu) bertempat di Auditorium, DBKL.

CATEGORIES