EMPAT FILEM KUPAS ISU KESIHATAN MENTAL
Gambar: Xtra

EMPAT FILEM KUPAS ISU KESIHATAN MENTAL

TEMA kesihatan mental merupakan sesuatu yang sangat berat. Sehingga hari ini ramai yang mengaitkan masalah kesihatan mental dengan ketidakwarasan atau gila. Stigma ini menyebabkan ramai pesakit mental yang menderita dalam diam.

Sempena Hari Kesihatan Mental yang disambut pada 10 Oktober setiap tahun, Wilayahku kongsikan empat filem yang mengupas isu kesihatan mental dengan tepat.

 

#1 To The Bone

Pengarah: Marti Noxon
Pelakon: Lily Collins, Keanu Reeves

TO The Bone mengisahkan seorang perempuan yang mengalami anoreksia iaitu gangguan mental di mana seseorang akan berhenti makan akibat takut kegemukan hingga satu tahap di mana mereka akan cuba memuntahkan semula setiap makanan yang mereka makan.

Keadaan Ellen semakin hari semakin membimbangkan apabila badannya semakin kurus dan kehilangan selera makan membuatkan setiap makanannya tidak habis. Hampir setiap hari Ellen akan mengukur lilitan tangannya sendiri.

Ibu tirinya yang risau akan keadaannya telah mendaftarkan Ellen untuk program perundingan anoreksia khas yang diketuai Dr. Beckham.

 

#2 Sky Castle

Pengarah: Jo Hyun-Tak
Pelakon: Kim Se Hyeong, Oh Nara, Kim Hye Yoon

BUAT penggemar KDrama pastikan anda menonton drama kelas atasan ini. Sky Castle menggambarkan mengenai pendidikan di Korea dan bagaimana ibu bapa yang obses terhadap pelajaran anaknya sehingga menyebabkan anak-anak mula mengalami tekanan mental seterusnya menjadikan mereka penipu demi menjadi yang terbaik di dalam kelas.

Golongan elit ini tinggal di satu kawasan yang dinamakan Sky Castle dan disebabkan ego yang besar, mereka sering bersilisih faham. Kehidupan mereka semakin dipenuhi perkara di luar jangkaan setelah berlakunya sebuah peristiwa di kawasan tersebut. Apakah peristiwa tersebut? Apa yang akan berlaku kepada penghuni Sky Castle? Pastikan anda menontonnya untuk mengetahui kesudahan cerita ini.

 

#3 Silver Linings Playbook

Pengarah: David O. Russell
Pelakon: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper

SETELAH menghabiskan masa di hospital kesihatan mental, Pat terpaksa berpindah dan tinggal bersama orang tuanya untuk sementara waktu. Gejala hidup dengan gangguan bipolar telah menyebabkan dia kehilangan isteri dan pekerjaannya. Dia bertekad untuk mendapatkan isterinya kembali dan bertemu dengan Tiffany yang juga seorang janda. Tanpa disedari pertemuan tersebut membantu mereka untuk sembuh dalam cara unik.

Silver Linings Playbook mewakili pelbagai emosi yang sering terjadi pada seseorang yang hidup dengan gangguan bipolar dengan cara yang realistik dan memukau.

Kesejahteraan emosi seseorang dengan gangguan bipolar juga sering ditunjukkan di dalam filem ini yang membolehkan penonton memahami dengan lebih mendalam tentang jenis gangguan mental ini.

 

#4 Word on Bathroom Walls

Pengarah: Thor Freudenthal
Pelakon: Charlie Plummer, Taylor Russell

FILEM Words on Bathroom Walls menceritakan tentang Adam yang menderita skizofrenia. Adam tinggal bersama ibunya, Beth Petrazelli. Untuk kekal seperti biasa, Adam terpaksa mengambil banyak ubat-ubatan dan disokong sepenuhnya oleh Beth dan Paul. Selain mengambil ubat, dia juga perlu kerap berunding dengan pakar psikiatri.

Tidak seperti orang yang mengalami masalah mental, watak Adam kelihatan seperti manusia biasa yang tidak mempunyai halusinasi. Satu-satunya perkara yang dia tidak boleh mengawal adalah halusinasi luar biasa yang kadang-kadang muncul dan membawa maut kepada dirinya sendiri dan orang lain. -WILAYAHKU

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )