COVID-19: Kerajaan akan tandatangan kontrak pemerolehan vaksin Johnson & Johnson

COVID-19: Kerajaan akan tandatangan kontrak pemerolehan vaksin Johnson & Johnson

KERAJAAN akan menandatangani kontrak pemerolehan vaksin COVID-19 Johnson & Johnson dari Amerika Syarikat dalam masa terdekat, kata Khairy Jamaluddin.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu berkata setakat ini, makluman klinikal mengenai vaksin itu amat positif dan Jemaah Menteri berdasarkan syor Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), membuat keputusan untuk membeli vaksin tersebut.

“Kita masih lagi dalam proses rundingan dan dalam masa terdekat saya difahamkan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba akan tanda tangan kontrak untuk kita perolehi vaksin dari Johnson & Johnson.

“…dan selepas itu baru kita akan hantar ke Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi tujuan penilaian,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengenai penyelarasan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) bertujuan menguruskan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, hari ini.

Beliau berkata, vaksin Johnson & Johnson merupakan vaksin satu dos.

Dalam pada itu beliau memberi jaminan bekalan vaksin COVID-19 yang merangkumi dua dos akan disimpan dengan selamat, bagi mereka yang telah menerima dos awal.

“Kita ada dasar di bawah JKJAV iaitu bila kita menerima vaksin, kita kena simpan vaksin dos kedua bagi mereka yang telah menerima vaksin sebelumnya.

“Kita ikut saranan pembekal vaksin Pfizer yang menyarankan dos kedua diberi selepas 21 hari dan kita tidak mahu mengambil pendekatan seperti United Kingdom yang melanjutkan tempoh dos kedua AstraZeneca dari sebulan ke sembilan hingga 12 minggu,” katanya.

Vaksin dua dos merangkumi vaksin dari syarikat Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac Life Sciences Co Ltd (Sinovac) dan CanSinoBIO, manakala vaksin satu dos daripada Sputnik V. 

Malaysia juga dijadual menerima vaksin Pfizer-BioNTech seminggu lebih awal iaitu pada 21 Feb ini.

Khairy berkata vaksin yang diterima akan disimpan di pusat simpanan vaksin di bawah seliaan KKM, dan anggota polis akan menjalankan tugas untuk menjaga keselamatan vaksin berkenaan.

“Saya percaya PDRM dan ATM akan bantu bukan hanya di pusat simpanan vaksin, malah sewaktu konvoi penghantaran vaksin ke seluruh negara, memandangkan vaksin menjadi bahan yang amat bernilai sekarang,” kata Khairy.

Mengenai pemerolehan picagari ‘low dead-volume’ Khairy berkata, kerajaan telah mendapatkan jumlah picagari yang diperlukan bagi melaksanakan suntikan vaksin Pfzer-BioNTech.

“Sebahagian daripada penghantarannya telahpun dilakukan dan kita berharap untuk menerima lebih banyak penghantaran, sewaktu kita memulakan fasa pertama,” katanya.

Dr Adham dilaporkan sebagai berkata yang MOH memerlukan 12 juta picagari low dead-volume untuk menyuntik 20 peratus daripada populasi atau enam juta penerima program vaksin fasa pertama.

Beliau berkata, picagari jenis itu diperlukan dan sesuai untuk vaksin kerana ia boleh mengelakkan pembaziran dan memaksimumkan jumlah dos vaksin yang diberikan, terutamanya pada fasa pertama Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan masalah yang dijangkakan kerajaan ketika pelaksanaan program pemvaksinan itu, menteri itu berkata, ia mungkin di bahagian logistik di mana kerajaan mengadakan kempen ke seluruh negara.

“Kita perlu memastikan mengenai logistik terutamanya vaksin Pfizer itu perlu disimpan pada suhu negatif 70 dan 80 darjah Celsius secara berterusan, supaya tidak berlaku pembaziran vaksin tersebut.

“Kami telah membincangkan mengenai pergerakan logistik vaksin itu dengan banyak dan tentunya kami akan memulakkannya pada 21 Feb, apabila vaksin Pfizer tiba di mana ia akan diedarkan ke seluruh negara,” katanya. – BERNAMA

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )