Burger Kaw kaw, pamer rasa bertaraf hotel

Burger Kaw kaw, pamer rasa bertaraf hotel

Oleh AZLAN ZAMBRY

SUATU ketika dahulu, pengusaha burger bakar tumbuh bagai cendawan selepas hujan dengan pelbagai resepi ‘home made’ yang mencuri perhatian peminat burger.

Bagi Burger Kaw Kaw yang beroperasi di Wangsa Maju sejak tahun 2011, jenama yang dibina itu kini telah menjadi buruan daripada peminat burger kerana kelainan rempah yang diadun menjadikan patty benar-benar memukau selera penggemar burger.

Menurut Pengurus Burger Kaw Kaw Cawangan Wangsa Maju, Hassan Rahman, kebanyakan pelanggan yang datang ke gerai mereka mencecah kira-kira 300 orang dalam satu malam.

“Malah pada musim cuti dan hujung minggu, pelanggan bertambah sehingga memenuhi ruang tempat duduk yang disediakan hingga mencecah 400 orang satu malam sedangkan kapasiti kerusi yang disediakan hanya sebanyak 100 pelanggan dalam satu-satu masa.


”Kebanyakan daripada mereka merupakan pelanggan tetap yang sentiasa menyokong Burger Kaw Kaw,” katanya ketika ditemui Wilayahku baru-baru ini.

Kata Hassan, konsep kiosk terbuka yang diperkenalkan oleh pengurusan Burger Kaw Kaw nyata berjaya penarik pelanggan termasuk pelajar institusi pengajian tinggi.

“Golongan berkeluarga turut menjadikan kiosk Burger Kaw-Kaw sebagai tempat menjamu selera seisi keluarga,” katanya.

Menurut Hassan, antara menu burger yang sering mendapat permintaan pelanggan adalah Kaw-kaw Triple Beef Cheesy beaconizer yang dicampur tiga lapisan patty dengan berat keseluruhan 300 gram.

“Harga yang ditawarkan kepada pelanggan adalah kira-kira RM30 untuk burger bakar ini yang boleh dimakan dua orang,” katanya.

Jelas Hassan lagi, di Kaw-Kaw Burger, terdapat 21 jenis burger yang ditawarkan untuk memenuhi selera pelanggan.

“Kami menawarkan burger daging, ayam dan kambing dengan semua resepi burger bakar di sini adalah ‘home made’. Harga yang ditawarkan pula adalah dari RM 10.50 sehingga RM37,” katanya.

Selain burger, antara kelainan di Burger Kaw-Kaw adalah minuman yang ditawarkan yang diberi nama Mojitos iaitu sejenis campuran air berkarbonat dengan kordial yang terpilih serta diadun dengan daun pudina dan limau nipis.

Terdapat lapan mojitos yang ditawarkan di sini iaitu Mixfruits, Strawberry, Orange, Lemon, Mango, Grape, Lychee dan lemon Barley.

Burger Kaw-kaw turut mempunyai cawangan lain namun kesemua cawangan berkonsepkan restoran antaranya di Puchong, Sunway Putra Mall, Waterfront Ampang, Bell Ball Damansara, Cheras, Singapura dan cawangan terbaru di Johor Baharu.

CATEGORIES